VREBA IZA SVAKOG ĆOŠKA

U svakodnevne naše navike koje izazivaju grip spadaju površno pranje ruku, neredovno menjanje posteljine, retko čišćenje kvaka i skoro nepostojeće glancanje mobilnog telefona. A sve to nas i te kako može koštati zdravlja!

 

Grip je opšta upalna bolest i zahvata ceo organizam. Ozbiljna je, jer može dovesti do upale pluća, upale srčanog mišića i sličnih komplikacija.

navike koje izazivaju grip

Postoje određene navike koje skoro svako od nas svakodnevno praktikuje, kojima se povećavaju šanse da se razbolimo od gripa. Ovaj virus najlakše je izbeći izbegavanjem ovakvih radnji, a ujedno i jačanjem imuniteta koji deluje kao naš odbrambeni mehanizam kome nikakav spoljni faktor razboljevanja ne može ništa.

Možemo navesti bar 10 dnevnih rutina kojima obično pribegavamo, a koje nam svakako povećavaju šanse da obolimo od virusa gripa.

1. Ne peremo ruke temeljno

Pranje ruku najbolji je saveznik za ubijanje bakterija, ali postoji jedna uobičajena greška koju većina nas zaboravlja, a to je pranje palčeva. S obzirom da je u pitanju prst koji dodiruje neke od najprljavijih površina (ekran ili tastaturu mobilnog telefona, dugmad na daljinskom upravljaču i slično), veoma je važno temeljno i ravnomerno oprati sve prste na rukama, pa i palčeve.

2. Stavljamo torbicu na pod

Stavljanje torbice ili ranca na pod je najotvoreniji mogući poziv bakterijama, pogotovo ako ih spustimo na pod u toaletu ili u restoranu, a odmah zatim stavimo na kuhinjski sto ili pult. Ako smo to već učinili, a naša torba je izrađena od tkanine ili kože, kao što je i većina njih, treba da koristimo meku krpu kako bismo obrisali prljavštinu.

3. Zaboravljamo dezinfikovati sve ručke

Uvek čistimo kvake na vratima, ali često zaboravljamo ručke ostalih ormarića u kući. Neka od najprljavijih mesta u kući su one ručke koje je svako u prilici da dotakne. Trebalo bi da ih obrišemo barem svaki drugi dan, ako se možemo setiti, a svaki dan ako je neko od ukućana već bolestan od gripa.

4. Hodamo u obući po kući

U cipelama ili čizmama hodamo doslovno posvuda, a kada ih unesemo u kuću i hodamo u njima unutar stambene prostorije, prljavštinu prenosimo na naše podove. To znači da u svoj dom donosimo bakterije od kojih možemo da obolimo, posebno deca koja imaju slabiji imunitet.

5. Jedemo ručak za radnim stolom

Istraživaja pokazuju da je radni sto prljaviji od prosečne toaletne daske, tako da bi trebalo da izbegavamo ručak u blizini ove kontaminirane površine. Ako već i morate da jedemo na radnom mestu, potrebno je da dezinfikujemo radnu površinu vlažnim maramicama za čišćenje.

6. Ne čistimo mobilni telefon

Mobilni telefon je jedan od brojnih predmeta na kojem se veoma lako skupljaju brojne nečistoće. Držimo ga na različitim prljavim površinama i koristimo ga prljavim rukama. Zbog toga ga je potrebno barem jednom dnevno temeljno očistiti.

7. Zaboravljamo da pijemo jogurt

Dobar imunitet i uravnotežena crevna flora ključni su u borbi protiv gripa. Probiotici i dobre bakterije u jogurtu dodatno osnažuju naš organizam, a to je uvek neophodno u efikasnoj zaštiti od virusa.

8. Retko menjamo posteljinu

Na posteljini se mogu zadržati klice virusa gripa, što znači da će onaj ko deli krevet sa nekim biti osetljiv na bilo koji virus koji je možda unet u kuću i obrnuto. Ne bi trebalo dugo da čekamo sa promenom posteljine, a idealno bi bilo da je promenimo na svakih sedam dana.

9. Ne vakcinišemo se protiv gripa

Iako je svima jasno da vakcine nisu baš sto odsto delotvorna zaštita, vakcinisanje je svakako dobar način prevencije protiv gripa. Kao i uvek, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što se vi ili članovi vaše porodice vakcinišu.

Izvor: Zadovoljna.hr/Bašta Balkana