PITA KROMPIRUŠA SA SUDŽUKOM

Specijalitet koji stiže direktno iz Sarajeva je fantastična krompiruša sa sudžukom. Ko god voli onu klasičnu pitu s krompirom, ovu će sigurno obožavati. Zasučite rukave, pa navalite na razvlačenje testa, rendanje krompira, seckanje sudžuka… Isplati se, verujte!

krompiruša sa sudžukom

Sastojci:

300 grama brašna
400 grama sudžuka
1 kilogram oljuštenih krompira
200 grama kukuruznog brašna
2 kašike mešavine začina
1 glavica crnog luka
150 mililitara vode
200 mililitara kisele pavlake
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Pripremamo fil. Sudžuk isečemo na tanke krugove. Glavicu crnog luka sitno isečemo. U veći sud krupno izrendamo krompire. Dodamo isečen sudžuk, crni luk, nanesemo mešavinu začina, posolimo, pobiberimo i promešamo.

Pripremamo testo. U sud stavimo brašno, posolimo, dodamo kukuruzno brašno, sipamo vodu i rukom zamesimo testo. Testo premesimo na radnoj površini a zatim podelimo na 4 jednaka dela. Od svakog dela formiramo jufku. Od prve jufke, oklagijom, razvučemo što tanju koru. Na koru nanesemo fil, a zatim uvijemo u rolat. Na isti način pripremimo i ostale rolate. Unutrašnjost okrugle tepsije namažemo uljem. Savijajući rolate u krug poređamo ih u tepsiju. Pitu premažemo uljem.

Pečemo 30 minuta na 180 stepeni. Izvadimo tepsiju iz rerne, kuvarskom četkom premažemo pitu provrelom vodom a zatim nanesemo mešavinu od kisele pavlake i 50 mililitara provrele vode. Vratimo tepsiju u rernu i pečemo još 10 minuta na istoj temperaturi. Ispečenu pitu serviramo na tanjir.

Prijatno!