ISTORIJA NA YOUTUBE

Animacija i rekonstrukcija Kosovske bitke urađena je kako bismo što bliže shvatili kako su se sve stvari i okolnosti dešavale na Vidovdan 1389. godine.

 

Jutjub kanal „Kraljevi i generali“ objavio je zanimljivu animaciju Kosovske bitke koja se odigrala 15. juna (28. juna) 1389. godine u blizini Prištine, između srpske i osmanske vojske.

rekonstrukcija kosovske bitke

Srpske snage predvodio je knez Lazar Hrebeljanović, dok se na čelu turske vojske nalazio sultan Murat I.

Iako su u prvoj fazi bitke srpske snage potisnule neprijatelja, a jedan od srpskih vitezova – Miloš Obilić – uspeo da oduzme život sultanu Muratu, Muratov sin Bajazit poveo je svoje redove u protivnapad, koji je za rezultat imao zarobljavanje kneza Lazara.

Knez Lazar pogubljen je po naređenju sultana Bajazita, nakon čega se osmanska vojska povukla sa bojnog polja i napustila Srbiju.

Uprkos tome što prvi izvori o bici govore o srpskoj pobedi, sredinom 15. veka pojavljuju se navodi o nerešenom ishodu i srpskom porazu. Zato se smatra da je sama bitka završena pobedom ili nerešenim ishodom, ali da po svojim dalekosežnim posledicama predstavlja otomansku pobedu.

U video-snimku spominju se i sukobi koji su prethodili Kosovskom boju, poput bitke na Marici 1371. godine, i bitke kod Pločnika 1387. godine.

Pogledajte ovu zanimljivu rekonstrukciju naše najpoznatije bitke u istoriji.