DRŽAVI VEZANE RUKE

Predgrađe Kelna, Porc, do sada je bilo poznato po koliko-toliko mirnom životu, ali u jednom trenutku sve se promenilo. Jedna romska porodica poreklom sa naših prostora urniše komšiluk, a situacija je više nego ozbiljna, jer je pala i prva žrtva njihovog maltretiranja.

 

Sa prostora bivše Jugoslavije u četvorospratnu zgradu aprila 2016. uselila se mnogobrojna romska porodica koja je od prvog trenutka inače mirnim stanarima nametnula svoj stil života.

romska porodica

Umesto da su se, kako piše Bild, na početku asimilovali i prihvatili drugačije navike, oni su zadržali svoje, i to praveći drugima pakao od života.

Tim (36), jedan od stanara zgrade ispričao je za nemački list kroz kakve nesnosne scene prolaze svi koji tu žive.

– Od njihovog dolaska više nemamo mira. U večernjim satima je nepodnošljivo – odrasli viču, lupaju nameštajem, deca noću trče po stanu, a prljave pelene bacaju kroz prozor – rekao je on.

Prošlog utorka u zgradi se dogodila i smrt – od srčanog udara preminuo je Volfgang Gils (63) čija je supruga Marita Hikesvagen (56) i policiji ali i medijima naglasila da je on zasigurno umro od stresa.

– Volfgang pred smrt od buke u zgradi više nije mogao da spava. Doživljavao je previše stresa – rekla je Marita.

Policija je u ovoj zgradi 7 puta od aprila 2016. dolazila u stan problematične porodice a intervenisala je više od 10 puta.

Gradska uprava Kelna primila je peticiju s potpisima 29 komšija koji traže da se nešto učini sa ovom porodicom.

Novinari Bilda porazgovarali su s ocem familije.

– Možda su deca ponekad bučna. Šta mislite, kako izgleda odgajati četvoro dece u isto vreme – zapitao se ovaj čovek koji je došao s prostora bivše Jugoslavije.

Interesantno, gradska vlast ne može ništa da učini. Zakon im je vezao ruke.

– Ne možemo ništa učiniti. Kontaktiraćemo romska i neromska udruženja. Nadamo se da će se pojaviti neko ko poznaje ovu porodicu i ko može da utiče na nju – rekla je portparolka grada Kelna Inge Širman.