OKREČITI BEZ STRESA

Proleće je sve bliže, a sa njim dolazi i čuveno prolećno sređivanja stana koje vrle često podrazumeva i krečenje. Da li znate kako najbolje za se organitujete za ovu aktivnost?

 

Renoviranje stana definitivno spada u jedan od dosadnijih poslova, i pored selidbe u veoma stresan posao. Stoga, kada se u ovu avanturu upuštate, valjalo bi da se dobro pripremite pre nego što bilo šta krenete da radite.

krečenje

Kada se renovira stan, zaboravite na druženje sa prijateljima, zaboravite na sudove, veš mašinu, na uređaje koje često koristite. Ostavite dosupan prostor za odmor, i posvetite se tome nekoliko dana. Lakše je tako nego da i majstori i vi u kući budete nedeljama pod tenzijom. Kao i u svakom poslu i ovde ćete izbeći stres tek onda kada se dobro organizujete. I svakako kada okupite dobar tim. Jer jedino je tim ključ uspeha

Pakovanje stvari

Da biste mirnije prošli kroz period renoviranja stana, pre nego što bilo šta počnete, najpre sklonite najvrednije stvari. Najbolje bi bilo da imate kasicu ili fiokarnik u koje možete skloniti vredne predmete. Time ćete sprečiti da zagubite pare kojim je potrebno platiti majstore ili ključeve od ostalih prostorija. Osim toga, sve vredne stvari biće uvek dostupne, pa nećete gubiti vreme na dosadne poslove traganje.

Odabir majstora ili alata

Ukoliko vam se poslom renoviranja, ma bilo koje vrste, bave majstori, pre toga se posavetujte sa onima koji su sličan posao već radili. Verujte, ne želite da u toku posla dođe do nesporazuma sa majstorom i menjanjem istog. To će vam odneti više vremena nego da na samom početku nađete kvalitetne majstore uz savete prijatelja i stručnjaka. Ukoliko se, pak, odlučite da sami radite ovaj posao, onda vam preporučujemo da se raspitate o kvalitetu alata, farbe, kreča, kao i modnim trendovima.

Krečenje je naporan posao

Iako ste mislili da će ovaj deo posla kada je renoviranje stana u pitanju biti samo finalni fini radovi, shvatate da nije baš tako? Da, krečenje je zapravo veoma dosadan i naporan posao. Možda samo valjanje valjka preko bele površine i nije toliko stresno koliko priprema. A nakon pripreme i čišćenje. Da biste izbegli dosadno čišćenje preporučujemo da stvari najpre prekrijete mušemama. Mušeme na veliko prodaju se u raznim veličinama, pa odaberite onoliko koliko vam je potrebno. Preporuka je da stvari stavite na sredinu sobe i sve prekrijete. Na taj način lako ćete moći da okrečite sve zidove.

Čuvajte se buđi

Iako renoviran, prostor u kom živite ponekad može da vas iznenadi skrivenim aktivnostima. Naime, vrlo često su problematične loše instalacije za kanalizaciju. Ponekad se desi da zidovi “zaplaču”. Buđ je neprijatelj organizma i vrlo često uzročnik alergija i bolesti. Postoji nebrojeno načina da se od buđi zaštitimo. Neki preparati koji deluju kao kiselina, veoma su specifičnog mirisa, pa pazite kada prskate zidove njima. Odvojite jedan vikend i pustite da preparati nagrizu buđ, a potom izluftirajte prostoriju. Novi stanovi katkad su dobar domaćin vlazi i buđi.

Uložite više i uštedite

Iako ovaj podnaslov zvuči paradoksalno, može se reći da je u potpunosti istinit. Ukoliko već renovirate stan, porazmislite i o poboljšanju zvučne i toplotne izolacije kao i zameni stolarije. Stolarija je ključ uštede energije, pa ćete iako inicijalno više, mnogo manje potrošiti kada posmatrate duge staze.