OTKRIVANJE NEPOZNATIH PROLAZA

Nije poznato da li tajne odaje u grobnici faraona Tutankamona uopšte postoje, ali će se tim istraživača u narednom periodu pozabaviti tim pitanjem putem najsavremenije opreme za dubinsko nadgledanje terena.

 

Stručnjaci iz Italije, Velike Britanije i Egipta počeli su „presudnu“ potragu za mogućim tajnim odajama u grobnici faraona Tutankamona u Luksoru.

tajne odaje

Naučnici će pomoću geofizičkih radara (GPR) pokušati da utvrde da li postoje prazni prostori ili skriveni prolazi iza pogrebne odaje dečaka-faraona. Britanski egiptolog Nikolas Rivs kazao je da detaljni pregledi fotografija i skeniranja upućuju na to da se u severnom zidu pogrebne odaje krije tajni prolaz u drugu prostoriju.

Rivs smatra da bi u tajnoj odaji mogao biti grob kraljice Nefertiti, supruge Tutankamonovog oca, faraona Eknatona (Amenhotepa IV.) Naučnici još nisu sigurni je li mu ona bila majka ili je Tutankamon plod Eknatonove veze s nekom drugom ženom. Nakon više od godinu dana čekanja, naučnici sa Univerziteta u Torinu dobili su zeleno svetlo egipatskih vlasti za sprovođenje „odlučujućih georadarskih merenja“ unutar grobnice.

Merenja bi trebalo da traju trajati do 6. februara, kazao je Franko Porčeli, vođa grupe u kojoj će biti i britanski i egipatski stručnjaci. Tom metodom, kazao je Porčeli, može se utvrditi postojanje tajnih odaja s 99 odsto sigurnosti.

Tutankamonovu grobnicu otkrio je 1922. engleski arheolog Hauard Karter u Dolini kraljeva u Luksoru. To je najočuvanija faraonska grobnica i, suprotno od ostalih grobnica koje su vekovima pljačkane, gotovo je netaknuta.

U njoj je pronađeno više od 2000 predmeta i arheolozima je trebalo devet godina da ih sve katalogizuju.

Izvor: Hina