SRCE

Na trećem sastanku zatraži da donese majčino srce. Majka ga upita: „Hoćeš li biti srećan?“ On odgovori da hoće.

 

Niko ne zna kad se dogodila ova priča. Neko priča da je to bilo u negde pod Zlatarom, a neko spominje mesto gde još šumi Uvac. Drugi govore da je nastala negde pod Javorom ili Jadovnikom.

srce

U jednoj kućici od drveta pokrivenoj slamom živeli su majka i sin. Sin je za majku predstavljao sav svet i briga o njemu za nju je predstavljala život. Da je zatražio zvezde da mu donese u njedrima, donela bi mu.

Trudila se da ga nauči da radi sve poljske i kućne poslove. Pribojavala se smrti i šta će biti sa njim. Sin je izrastao u lepog mladića. Poče se raspitivati o devojkama. Majka ga je savetovala kako da odabere devojku koja će dolikovati njihovoj kući.

Negde na nekom poselu zapade mu za oko, devojka za koju su svi u selu govorili da je prelepa, ali zla kao zmija. Mladić joj se približi i počeli su se sastajati. Kao dokaz njegove ljubavi prema njoj tražila je da ispuni tri zahteva i biće njegova.

Jednog dana zatraži najskuplju maramu iz Carigrada. Mladić nekako kupi od trgovaca Dubovčana – maramu. Za tu maramu prodade jagnjad.

Na drugom sastanku zatraži bisernu ogrlicu iz Ohrida. Mladić prodade volove. Ogrlicu iz Ohrida donese mu čuveni zlatar, Jevrejin iz Užica.

Na trećem sastanku zatraži da donese majčino srce. Majka ga upita: „Hoćeš li biti srećan?“ On odgovori da hoće.

Ubio je majku i njeno srce poneo devojci. Kad se približavao da joj da srce, umalo da padne. Srce reče: “Pazi se sine, pašćeš!“