KAD SMEH NIJE LEK

Crći, pući ili umreti od smeha najčešće se kaže figurativno, kad je nešto toliko smešno da se ostaje bez daha kao u samrtnom času. Međutim, kroz istoriju su ostali zabeleženi slučajevi koji su upravo umrli zacenivši se od smejanja.

 

Znamo svi da je smeh lek, ali postoji nekoliko zabeleženih slučajeva u istoriji kada je, umesto da izleči, doveo do fatalnog ishoda!

umreti od smeha

Većina lekara veruje da su se osobe koje su umrle od smeha – a u koje navodno spadaju grčki filozof Hrisip i škotski pisac Tomas Urkart – smejale toliko jako da je to dovelo ili do srčanog udara ili gušenja.

Tu je i slučaj Aleksa Mičela, Engleza koji je, kako je zabeleženo, umro od smejanja 1975. On je patio od nepravilnog rada srca, stanja poznatog kao produženi QT interval, kod kojeg preterano uzbuđenje može uzrokovati da srce pravi neobično duge pause između otkucaja. Ova bolest, zajedno sa efektima 25-minutnog smejanja, uklapa se u krajnji uzrok njegove smrti.

Međutim, nepravilni rad srca nije jedino stanje u pozadini smrti usled smejanja. Kralj Martin I od Aragona, na primer, imao je problema sa probavom. Nakon što je njegova dvorska luda ispričala urnebesni vic, kralj se smejao nekoliko sati pre nego što je umro 1210. Međutim, ova priča je uveliko osporena.

Osporen je i slučaj Tomasa Urkarta, koji je umro od smeha nakon što je čuo da je Čarls II zauzeo presto Engleske, Irske i Škotske 1660.

Za Hrisipa se navodi da je umro u 3. veku p.n.e, nakon što je posmatrao magarca kako jede smokve. Zatražio je od svog sluge da da magarcu vina da zalije smokve, nakon čega je navodno umro od smejanja.

Neke teorije, međutim, kažu da je Hrisip umro ili od napada ili trovanja alkoholom.

Dosta pre njega, grčki slikar Zeuksid je u 5. veku p.n.e. bio prvi zabeleženi slučaj smrti od smeha u istoriji. Navodno je neprivlačna žena naručila sliku Afrodite od Zeuksida, načinjenu prema njoj.

Kad je video ružnu Afroditu koju je naslikao, Zeuksid je umro od smeha. Nema načina da se sazna da li je neko ranije postojeće medicinsko stanje doprinelo njegovoj smrti.

U novijoj istoriji se pominje priča o Dancu Oleu Bentsenu, koji je umro od smeha gledajući film “Riba zvana Vanda”, iako je ta priča možda potekla od tabloida “Vikli vorld njuz”.

Da li postoji neko nepoznato medicinsko stanje koje može dovesti do smrti od smeha nije poznato, kao ni to da li zdrav čovek može stvarno umreti od smeha.

Izvor: Blic.rs