MIKROORGANIZMI U VAZDUHU

Studija o kojoj je ovde reč bavila se proučavanjem mikroorganizama koji se puštaju iz atmosfere na zemljino tlo. Količina virusa i bakterija koja padne u toku dana meri se u milionima!

 

Međunarodno društvo za mikrobiološku ekologiju predstavlilo je istraživanje o količini virusa i bakterija koje padaju iz atmosfere na tlo. Ona je pokazala da se na dnevnom nivou, samo u jednom graničnom sloju atmosfere, nalazi više od 800 miliona virusa i desetine miliona bakterija. Samo u jednom kubnom metru atmosfere!

količina virusa

Svež vazduh možda i nije tako svež kao što mislimo. Virusi i bakterije se u ogromnim količinama nalaze u atmosferi. To pokazuje ova nova studija koja je nastala nakon opsežnih istraživanja. Dokazano je da u vazduhu postoje milijarde mikroorganizama koji svakodnevno padaju na Zemlju.

Decenijska istraživanja su potvrdila da se genetski identični virusi kreću veoma daleko. Naime, pronađeni su u veoma udaljenim delovima sveta. Naučnici su utvrdili da mikroorganizme, pronađene na česticama u vazduhu, nakon ulaska u atmosferu strujanja nose na velike udaljenosti, a pre nego što su se taložili ponovno na površinu.

„Pre oko 20 godina počeli smo da istražujemo genetski slične viruse koji se pojavljuju u veoma različitim okruženjima širom sveta“, kaže autor istraživanja Kurtis Šatle i dodaje:

„Među njima prevlađuju virusi koji imaju dugotrajan vek života. Time se objašnjava da oni mogu veoma dugo vremena da se nalaze u atmosferi. Uz to, dokazano je da se virus u atmosferi veže za komponente prašine, molekula vode ili nekog drugog jedinjenja. Tako mogu da se prenose sa jednog kontinenta i deponuje na drugom.“

Mehanizam je bio poznat, ali nije bilo jasno koliko je virusa i bakterija nataloženo u česticama koje su u vazduhu.

Naučnici na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji, Univerzitetu u Granadi i državnom Univerzitetu u San Dijegu, došli su do podataka koji govore da se mikroorganizmi penju na visinu od 2.500 do 3.000 metara. Zbog toga su istraživači postavili svoju radnu stanicu visoko na planini Sijera Nevada u Španiji kako bi došli do odgovarajućih podataka.

Otkrili su da se preko 800 miliona virusa i desetine miliona bakterija dnevno deponuje u jednom kubnom metru u samo jednom graničnom sloju atmosfere. U nekim slučajevima količina virusa koji padaju na zemlju veća je do 461 put od količine bakterija. Istraživači kažu da je to verovatno zato što virusi mogu da se spajaju sa manjim česticama nego bakterije, zbog čega mogu ostati duže u vazduhu i dalje putovati.

Dokazano je, pored toga, da se veća količina virusa u vazduhu nalazi i u tragovima mlaznih aviona (tzv. kemtrejls).

„Bakterije i virusi se deponuju nazad na Zemlju i putem procesa kao što su i kretanje saharskih prašina, žute kiše ili nekim drugim atmosferskim procesima“, kaže autorka studije Izabel Reše i dodaje da kiša nije dovoljno efikasna u uklanjanje virusa iz atmosfere.

Priredio: Nikola Ostojić