KORISNI SAVETI ZA PUTOVANJA

Ukoliko su putovanja upravo ono u čemu vi i vaša porodica uživate, pratite naše savete kako biste putovali češće i iz svakog putovanja kao i iz svega u životu izvlačili maksimum.

 

Belano apartmani obično na svom sajtu istaknu najpovoljnije ponude apartmana u Beogradu kao i one najtraženije sa najboljim ocenama gostiju. Pored jeftinog iznajmljivanja stana na dan ili duže, rešili smo da sa vama podelimo nekoliko, po nama vrlo važnih saveta za uštedu budžeta na putovanju.

Načina za sprovođenje jeftinog , a ipak nezaboravnog putovanja ima mnogo. Mi smo vam izdvojili nekoliko za koje smatramo da su i više nego uspešni. Uživajte!

putovanju

  1. Definišite prioritete putovanja

Pre nego što počnete sa listanjem brošura i internet pretragom, prvo definišete svoje putničke prioritete. Ukoliko niste spremni prihvatiti ništa osim vrhunskog iskustva, verovatno će meseci štednje prethoditi tom putovanju. Sa druge strane, ako su vaši glavni prioriteti da iskusite drugačiju kulturu, saznate više o istoriji, ili čak da se opustite na nekoliko dana, verovatno ćete moći da postignete svoje ciljeve i na nešto jeftiniji način.

Počnite sa definisanjem prioriteta putovanja. Ovo su samo neki od primera koji su tu da vas inspirišu:

  • Poseta zemalja koja su kulturno-istorijski drugačija od Srbije, sa ciljem upoznavanja i zbližavanja sa novim kulturama
  • Odmor i relaksacija
  • Doživljaj novih ukusa, mirisa ili začina
  • Poseta određene i konkretne lokacije koja je važna isključivo vama, na primer neka plaža ili istorijski lokalitet
  • Učenje nečeg novog
  • Meditiranje

Kada jednom definišete tačno ono što želite od svog putovanja, svoju pažnju možete usredsrediti na ostvarenje prioriteta. Ako tražite neverovatno kulturološko iskustvo, boravak u iznajmljenjom stanu i snabdevanje u lokalnim marketima ne samo da dovode do uštede, već  i do boljeg načina da se utopite u lokalni život i kulturu.

  1. Postavite granicu budžeta putovanja

Ukoliko rezervišete putovanje, a da pritom u obzir ne uzmete budžet, to može biti vrlo opasno. Teško je odupreti se akcijskim cenama, dobrim kritikama hotela i drugim atrakcijama. Možete postati „žrtva“ prekomernog trošenja, a da to ni ne znate.

  1. Putovanje u van sezoni

Ako imate fleksibilan raspored, možete uštedeti jednostavno putujući tokom van sezone. Kao dodatni bonus, manja popunjenost smeštajnih kapaciteta doprineće boljem iskustvu čitavog odmora kroz niži nivo stresa. Turistička sezona varira u zavisnosti od destinacije, ali uopšteno govoreći, putovanje tokom letnjih meseci ili tokom sezone godišnjih odmora znači višu cenu avio karata, smeštaja, grejanja.

U principu, najbolje vreme za putvanja je početak godine i rana jesen. Tropske destinacije, sa druge strane, vrve od turista tokom januara i februara, kada turisti traže odmor od hladnoće. Porodična mesta su obično u potpunosti bukirana u periodu školskog raspusta. Takođe treba povesti računa u vezi državnih i verskih praznika kada su cene smeštaja znatno više.

  1. Isplanirajte kraća putovanja

Bez obzira da li putujete kako biste se odmorili  ili istražili nova prostranstva naše planete, ne morate da odsednete nekoliko nedelja kako biste postigli željeno iskustvo. Kraći turističke posete nude iste prednosti kao i duži odmor, dok duži odmori mogu koštati mnogo.

Puno kraćih putovanja može vam obezbediti da punite svoje baterije, istražite različite oblasti i doživite nešto novo tokom cele godine, čak i u svojoj zemlji. Putovanje u Beograd ukoliko živite u unutrašnjosti, poseta obližnjeg naconalnog parka, odlazak u muzej ili lokalni tematski park može biti sjajno iskustvo, a da pritom ne košta puno. Kao dodatni bonus, planiranje kraćih putovanja koja su bliže vašem domu znači da možete voziti svoj auto umesto da plaćate avio karte čitavoj porodici, uštedeći novac koji biste potrošili na skupe avio karte.

  1. Putujte u grupi

Ako neki od vaših članova porodice planiraju putovanje, razmislite o tome da to putovanje realizujete zajedno. Grupni zakupi hotela, letova i ulaznica za različite atrakcije su često propraćeni sa 15% popusta. Odlazak na godišnji odmor sa grupom prijatelja, uz odličan provod može obezbediti i velike uštede.

  1. Stan na dan rešenja

Umesto da odsednete u skupoj hotelskoj sobi ili apartmanu, po sličnoj ceni možete rezervisati mnogo udobniji, prijatniji i veći smeštaj. Gotovo u svakom većem gradu postoje apartmani za izdavanje koje možete iznajmiti na dan, dva ili više. Prednost iznajmljivanja stana na dan u Beogradu konkretno, je prilagodljivost cene i lokacije u odnosu na potrebu individualnog gosta. Ukoliko dolazite na koncert vašeg omiljenog pevača u Sava Centu, na raspolaganju su vam brojni apartmani blizu uptavo te lokacije. Pored prednosti cene, u iznajmnjenom apartmanu imate neprocenljivu privatnost, mir i tišinu, dok se u hotelima i hostelima ta prednost gubi. Ako niste znali, stan možete iznajmiti i na par sati po principu dnevnog odmora.

Ukoliko su putovanja upravo ono u čemu vi i vaša porodica uživate, pratite naše savete kako biste putovali češće i iz svakog putovanja kao i iz svega u životu izvačili maksimum.