POSLEDICE DEBELOG MINUSA

Hladni zimski dani osim snežnih radosti mogu nam doneti loše psihičko i fizičko stanje. Umor, crvenilo kože ili bol u ekstremitetima samo su neke od nuspojava koje se dešavaju zbog hladnoće.

 

Zima je godišnje doba kom se ne raduju baš svi. Sama pomisao da nas napolju očekuju temperature ispod nule navodi nas da mislimo šta će takvi vremenski uslovi da urade našoj koži ili organizmu.

zbog hladnoće

Donosimo vam 7 neobičnih promena koje se događaju s našim telom usled niskih temperatura.

1. Trošimo više kalorija

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Vajomingu pokazala su da se za vreme zime i hladnog dana povećava nivo potrošenih kalorija. Prema njemu, našem telu potrebno je puno više napora i vremena da bi se ugrejalo. Za skidanje kilograma se ipak moramo malo više potruditi, jer je broj kalorija koji se na ovaj način troši jako mali.

2. Prsti nam se stanjuju

Ne, nije šala da se za vreme zime naši prsti stanjuju. Razlog ovome je taj što manje krvi dolazi do naših ekstremiteta, a rezultat su uži prsti.

3. Bol u ekstremitetima

Neugodan i bolan osećaj kao da nemamo prste na nogama ili rukama može biti znak Rejnoove bolesti koja nastaje zbog stezanja malih arterijskih krvnih sudova, ali je najčešće povezan s hladnoćom i nije opasan. Ovaj osećaj se vrlo lako može sprečiti nošenjem toplije odeće.

BIOCAPILLARY KAPI baner

4. Problemi s vidom

Vetar, snežne padavine i hladno vreme deluju loše i na naš vid. Belina snega loše utiče na mrežnjaču oka, pa ako se odlučite za nošenje sunčanih naočara u vreme zime nećete pogrešiti, jer ćete time zaštiti svoje oči od oštećenja.

5. Crvenilo u licu

Crvenilo lica normalna je stvar, a događa se iz razloga što krv iz lica odlazi u važnije delove tela kao što su srce ili pluća. Čim se naš organizam ugreje, boja naše kože vraća se u normalu.

6. Veća mogućnost srčanog udara

Kako bi se osigurala veća toplina tela, srce pojačano radi da bi dovelo više krvi do naših ekstremiteta, a rezultat toga je povišeni krvni pritisak koji vodi do srčanog udara. Mogućnost dobijanja srčanog udara odnosi se većinom na starije ljude i osobe koje imaju probleme sa srcem.

7. Promena raspoloženja

Manjak vitamina D i sunca rezultira lošim raspoloženjem koje ponekad nosi i tešku depresiju. Kako biste izbegli negativne osećaje, dobra ideja je povećati druženja s prijateljima ili upisati neku slobodnu aktivnost.

Izvor: Zadovoljna.hr