NASA EKSPERIMENT

Astronautu Skotu Keliju se delimično izmenio DNK nakon godinu dana provedenih u svemiru. Njegovi geni pretrpeli su promene usled manjka kiseonika, češćih upalnih procesa i iznenadnih promena u unošenju hranjivih materija.

 

Američkom astronautu Skotu Keliju DNK je delimično izmenjena nakon godinu dana provedenih u svemiru, potvrdila je Nasa. Čak sedam odsto njegovih gena se nije vratilo u stanje pre nego što je odleteo na godinu dana dugu misiju.

izmenio dnk

Skot i njegov brat blizanac Mark Keli, takođe astronaut, bili su subjekti istraživanja čiji je cilj bio da utvrdi šta se tačno dešava sa telom posle godinu dana provedenih u svemiru.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici Skot je ostao od marta 2015. do marta 2016, za koje vreme je Mark bio na Zemlji. To je ujedno bila i poslednja Skotova misija, koji je tokom svoje karijere proveo ukupno 520 dana u svemiru.

Istraživači su proučavali Skotov boravak u svemiru sa psihološke i fiziološke strane, poredeći rezultate sa njegovim bratom koji je ostao na Zemlji.

Deset timova predstavilo je preliminarne rezultate prošle godine, a ove godine su oni i potvrđeni.

Zbog boravka u svemiru Skotovi geni pretrpeli su promene usled manjka kiseonika, češćih upalnih procesa i iznenadnih promena u unošenju hranjivih materija.

Većina promena ispravilo se po povratku na Zemlju. Neke promene, međutim, trajnije su prirode.

Prošle godine, utvrđeno je da su kratki ponovljeni nizovi nukleotida na kraju hromozoma, telomere, postale izdužene tokom boravka u svemiru. Dva dana po povratku, otkriveno je da se većina telomera vratilo u uobičajeno stanje.

Sedam odsto, međutim, se nije vratilo u normalno stanje.

Time je utvrđeno da postoje dugotrajne promene u genima, koje bi mogle da budu uzrokovane promenama u imunom sistemu, popravci DNK, manjku kiseonika i povećanim nivoima ugljen-dioksida.

Izvor: RTS