„SVOJ I BUDI SE“

Pariski dnevnik „Mond“ objavio je reportažu iz Beograda, kog naziva „novi Berlin“ i opisuje ga kao „uzbudljivu srpsku prestonicu“, posebno ističući „kreativnu uzavrelost ovog balkanskog grada“.

 

U članku pod naslovom „48 sati u Beogradu“, novinar svetski poznatog francuskog lista iznosi svoje utiske sa obilaska „od Savamale, kvarta kod pristaništa ka kome se žure mladi Beograđani, do impresivne Kalemegdanske tvrđave nad Dunavom“.

novi berlin

– Slika o Beogradu – čiji naziv na srpskom znači ‘beli grad’ – još je nejasna i obeležena ratom na Kosovu i bombardovanjem NATO, ali takvu sliku brzo odagnava vetar obnove i kreativna uzavrelost, koji plene nad ovim balkanskim gradom, od modernih dokova Savamale do boemskog kvarta Skadarlije – tako „Mond“ počinje reportaža.

Između Istoka i Zapada, navodi se u tekstu, Beograd čuva 2.000-godišnju istoriju, od osmanlijske vladavine do austrougarskog perioda i Titove Jugoslavije.

– Možda bi sve to Beograd moglo učiniti novim Berlinom? Manimo se poređenja, Beograd je svoj i budi se – konstatuje novinar „Monda“, koji je nedavno imao prilike da se i lično uveri u sve što srpska prestonica pruža.

Posetu je započeo obilaskom Kalemegdana, nad ušćem Save u Dunav, gde je primetio vremešne harmonikaše, šahiste i zaljubljene parove na klupama, a upoznao je i prodavačicu suvenira Olgu koja mu je, kaže, na Molijerovom jeziku ispričala da joj je prva ljubav bio baš jedan Francuz.

Novinar opisuje i Spomenik zahvalnosti Francuskoj usred Kalemegdanskog parka i podseća da je 1999. bio prekriven crnom tkaninom u znak protesta zbog bombardovanja NATO u kojem je i Francuska učestvovala.

– Ovuda protiče 2.000 godina istorije – između rimskih grobova, osmanlijskih mauzoleja, nekadašnjeg Titovog bunkera – koji on nikada nije upotrebio – vojnog muzeja na otvorenom s tenkovima – tim rečim francuski novinar opisuje svoje utiske sa Beogradske tvrđave, uz zaključak da je pogled na grad odatle veličanstven.

Članak je objavljen nakon ovomesečne posete novinara „Monda“ Beogradu, koju je Turistička organizacija Srbije organizovala kao deo svojih redovnih aktivnosti na promociji Srbije kao turističke destinacije na francuskom tržištu.

Dnevni list „Mond“ u Francuskoj prati 2,7 miliona čitalaca, a njihovo digitalno izdanje mesečno beleži između 90 i 100 miliona pregleda.

Izvor: B92.net