BOSANSKI ŠIRDEN

U Makedoniji se ovo jelo slično priprema i najpoznatiji je i veoma cenjen prilepski širden. Jagnjeće iznutrice i maramica čine da bosanski širden bude veoma ukusni specijalitet oko kojeg se valja pomučiti, ali se svaki minut proveden u spremanju ovog jela na kraju isplati.

bosanski širden

Sastojci:

po jedna crna i bela jagnjeća džigerica i srca
1 jagnjeća maramica
150 grama kuvanog pirinča
1 šargarepa
1 glavica luka
peršun
1 kašika mešavine začina
2 češnja luka
1 kašika mlevene crvene paprike
pola kašike isušene nane
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Belu i crnu jagnjeću džigericu i srca sečemo na veću parčad i stavimo u šerpu sa zagrejanom i posoljenom vodom da se kuvaju. Glavicu luka sitno isečemo i pržimo u tiganju sa zagrejanim uljem.

Šargarepu sečemo na kocke i dodamo u tiganj. Beli luk izgnječimo alatkom i dodamo u tiganj. Jagnjeću maramicu isečemo na parčad. Skuvanu crnu i belu džigericu, kao i srca, izvadimo iz šerpe, sečemo na kocke i stavimo u dublji sud. Kad luk i šargarepa omeknu, začinimo mesavinom začina i promešamo. Sadržaj iz tiganja dodamo u sud sa parčićima džigerice i srca. Začinimo izdrobljenom suvom nanom.

U sud dodajemo pirinač, mlevenu crvenu papriku i iseckani peršun. Keramički sud poprskamo uljem. U nauljen dublji sud stavimo parče jagnjeće maramice. Kašikom u maramicu nanesemo fil. Zatvorimo krajeve maramice. Stavimo u keramički sud. Ponovimo postupak sa preostalim filom i parčadima maramice. Poprskamo uljem. Pečemo 30 minuta na 180 stepeni, posle čega serviramo jelo.

Prijatno!