MOĆ MISLI

Pomislio je da je, možda, njegova žena u trenucima intimnosti mislila na ljubavnika koji je nju ostavio, a onda se setio misli da „roditelji daruju telo, a duša dolazi sa strane“, a odakle dolazi, to niko ne zna.

 

Nekad davno negde je pročitao da roditelji svom detetu daruju telo, a duša dolazi sa strane. Tada mu to saznanje nije ništa posebno značilo, ali u jednom trenu mu se iznenada pojavilo u mislima.

moć misli

Doživeo je samo jednom pravu ljubav, ali i veliko razočaranje. Nikad mu nije bilo jasno zašto se to tako desilo. Voleo je tu ženu strasno, kako se uvek samo jednom voli u životu. Samo je jedna ljubav u životu. Jedan život i jedna ljubav, sve ostalo je samo obmana.

Na kraju se desilo da se oženio. Nije volio tu svoju ženu. Spojio je svoj život sa njom samo da ne bude sam. Niko ne zna kako je teška samoća, a samoća je za njega bila ubitačna i morao je nešto učiniti, iako je to bila velika greška.

Ni ona nije volela njega, jer je i ona bila ostavljena i celog života je čeznula za drugim. Za njega se udala iz nužde, jer je materijalno bila u vrlo nezavidnoj situaciji. Ipak živeli su skladno i u toleranciji, iako je to bio život bez radosti, jer gde nema istinske ljubavi za svaku radost su vrata zaključana. Znao je da nije sam u takvoj situaciji, da ima mnogo sličnih života i pomirio se sa sudbinom.

Ona mu je rodila muško dete koje su oboje podizali sa mnogo, moglo bi se reći, ljubavi i pažnje, ali kako je dete raslo sve se više duševno udaljavalo od njega, i on je osetio da ga njegov vlastiti sin oseća kao stranca. Nasuprot tome, dete se sve više vezalo za majku i svako je mogao primetiti da između njegovog sina i njegove supruge postoji nešto što ih čini sretnim. Pokušavao je da mnoge stvari koje mu nisu bile jasne učini sebi razumljivim i u tom nastojanju se počeo baviti ezoterijom. Slučajno se upoznao sa radovima Behtereva i sa njegovim učenjem o duši, a zatim je čitao sve o ekstrasensima i mogućnostima vančulne komunikacije. Posebno su ga zanimale tajne mozga i pritom je stekao utisak da zvanična nauka o svemu tome vrlo malo zna. Čitao je sve što je mogao da pronađe na tu temu, dok jednog dana nije naišao na knjigu o afričkoj magiji, u kojoj je pored ostalog pisalo kako je jedan misionar video crnce koji su mogli da udvoje svoju ličnost i da u tom trenutku budu prisutni na dva različita mesta kako se vračevi prema jednom široko rasprostranjom verovanju, služe mrtvima da zaplaše žive i postupak za delovanje i prenos misli sa odstojanja, kao i duh koji uđe u čoveka i upravlja njegovim radnjama i daje mu moć za naizgled neobične stvari.

Navedeno saznanje ga je nateralo na razmišljenje. Pomislio je da je, možda, njegova žena u trenucima intimnosti mislila na ljubavnika koji je nju ostavio, a onda se setio misli da „roditelji daruju telo, a duša dolazi sa strane“, a odakle dolazi, to niko ne zna.

Često je pomišljao da je u duši njegovog sina deo duše nekadašnjeg ljubavnika njegove žene. Da je li to moguće, pitao je sam sebe i nije mogao da pronađe valjan odgovor.