NIKOLA KOZOMARA

Nikola Kozomara je bio vrlo strog kao profesor, ali se zato odlikovao objektivnošću u odnosu prema učeni­­cima. Od njih je zahtevao da u savladavanju znanja razmišljaju i samostalno rješavaju zadatke.

 

Rođen je u selu Kmećanima, 1889. godine na Kočićevom Zmijanju. Gimnaziju je završio u Banjoj Luci, a Filozofski fakultet u Zagrebu. Kao profesor matematike službovao je u Livnu, Tuzli, Derventi, Banjoj Luci, Prijedoru i ponovo u Banjoj Luci. Penzionisan je 1940. godine.

nikola kozomara

Nikola je bio izuzetan talenat u matematici. Vrlo rano je ispoljavao smisao za otkrivanje tajni i ljepote ove nauke. I ko zna dokle bi dosegao da je mogao da savlada samo jednu prepreku u svojoj prirodi. Boem po rođenju, on nije spadao među ljude koji mogu stalno i sistematski da rade. Nije imao ni ambicije da postigne nešto što bi mu pribavilo ugled u nauci. Jedino bi povremeno rešavao matematičke probleme i slao u matematičke časopise…

Bio je vrlo strog kao profesor, ali se zato odlikovao objektivnošću u odnosu prema učeni­­cima. Od njih je zahtevao da u savladavanju znanja razmišljaju i samostalno rješavaju zadatke. Međutim, prema učeničkim nevoljama bio je roditeljski osjetljiv. Dešavalo se da ponekom kupi nešto od odjeće uvidjevši da je slabo odjeven. U knjizi „Krajina na putevima revolucije“ Osman Karabegović navodi kako mu je Kozomara, kad je bio istjeran iz banjalučke Gimnazije kao komunista, pomogao da dobije internat u Sarajevu i da nastavi školovanje.

Bio je neobično duhovit, ali i satiričan. Kada bi došao u kafanu ili hotel, ljudi bi napuštali svoje stolove i primicali se njegovom stolu. Tada bi on „kao iz rukava“ počeo da sipa viceve i bodljikave pošalice ne štedeći nikoga. U tome su uživali slušaoci, a uživao je i Nikola, jer je uvek bio u centru pažnje.

Imao je Nikola pomalo i „umjetničke žice. Dok je službovao u Tuzli izdao je malu zbirku pjesama. Mada ona nije bila političke prirode, autor je strogo kažnjen i premješten u Derventu. Neposredno pred rat izdao je zbirku pod naslovom „Svak svoje zna“ u kojoj je prepjevao ranije sabrane šaljive narodne propovjetke.

Upravo poslije okupacije 1941. godine Kozomara se sklonio kod brata koji je živio u Kmećanima. Tu u rodnom selu, poginuo je od bombe bačene iz ustaškog aviona krajem 1941. godine.

Ovo je o Nikoli Kozomari zapisao Avram Pinto (Sekretar Gimnazije u Prijedoru od 1.9. 1938. do 14.8. 1939.godine)

Nikola Kozomara je radio u Gimnaziji u Prijedoru 1933/34, 1934/35, 1935/36, i 1936/37. šk. godine. Tekst je preuzet iz knjige „“Prijedorska gimnazija 1921 – 1981.“, Prijedor, 1981. god.

Još da dodam i jednu Nikolinu dosjetku koja se nekad pričala u Prijedoru:

Sretne prof. Kozomara jednog čoveka i pita ga, odakle je. Ovaj je bio nešto besan, pa kratko odgovori: „Iz p…. materine!“ Na to će Kozomara: „..bem ti to selo, nikad nisam u njem bio.“