ZBUNJENA PLANETA

Premijeri Slovačke i Slovenije ostavke su podneli istog dana i izazvali takvu pometnju u svetskim razmerama, a najčešće postavljeno pitanje toga dana bilo je „da li se kaže Slovenija ili Slovačka“.

 

Premijer Slovačke Robert Fico podneo je ostavku u sredu, nakon skandala koji je izazvalo ubistvo novinara koji je istraživao korupciju u vladi te zemlje.

slovenija ili slovačka

Gotovo istovremeno, premijer Slovenije Miro Cerar ostavku je podneo pošto je sud poništio odluku o gradnji dela železničke pruge.

Dve evropske zemlje, naime, svojim identitetima zbunjuju ostatak sveta još od 1990, kada su i nastale.

I tek površno pretraživanje Gugla otkriće desetine tvitova o tome da je supruga američkog predsednika Donalda Trampa porekom Slovakinja, iako to nije tačno.

Melanija Tramp je, naime, rođena u Sevnici, slovenačkom gradu, dok je Trampova bivša supruga Ivana rođena u bivšoj Čehoslovačkoj, geografski pojam koji mnogima koji nisu Evropljani treba posebno objasniti.

Hrvatski portal Ekspres piše da je prokletstvo oba naroda u tome što se na raznim sportskim priredbama Slovačkoj i Sloveniji često zamene zastave, pa tako i nacionalne himne.

Prošle godine na Svetskom prvenstvu u hokeju na ledu u Nemačkoj, na primer, besni slovački navijači nadglasali su zviždanjem i hukanjem slovenačku himnu koja je svirana uoči utakmice njihovog tima.

Umesto da organizator pusti slovačku himnu, opravdali su se tehničkom greškom zbog koje ta himna uopšte nije ni intonirana.

Portal navodi da istorija zabuna u vezi sa ove dve evropske države seže i dalje, uz podsećanje da se, na primer, bivši američki predsednik Džordž Buš pohvalio svojim susretom sa slovačkim ministrom spoljnih poslova, a da se taj susret zapravo nikada nije ni dogodio.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni je 2003. godine na konferenciji za novinare predstavio svog kolegu iz Slovačke, iako je pored njega stajao Anton Rop iz Slovenije.

„Bila je to dosta čudna situacija, pa smo zamolili novinare da to u svojim izveštajima ne spominju“, rekao je kasnije Rop.

Da su stvari otišle daleko i da su dojadile diplomatijama obe zemlje, izvestio je Njujorker, pa su ambasade dveju država u Londonu tako organizovale skup pod nazivom „Razlikuj Sloveniju i Slovačku“.

Zabune između ove dve zemlje našle su se i u zabavnom kvizu Kju-Aj (QI) u kojem se saznalo da ambasade Slovenije i Slovačke u Vašingtonu barem jednom mesečno dobiju pogrešno adresiranu poštu. Nije ni čudno, jer dve zemlje imaju slična imena, slične zastave i sličnu istoriju.

Zastave su, pre svega, gotovo identične – čine horizontalna bela, plava i crvena polja, u kojima je i slično smešten grb. Oba su u levom gornjem uglu zastave.

Sličnosti se odnose i na imena za obe republike – Slovačka sebe naziva Slovenska republika, a nešto južnija država je Republika Slovenija. Naziv jezika je još teže razlikovati – Slovaci govore slovenčinu, a Slovenci slovenščinu.

Ipak, dve zemlje nisu ni susedi. Odvojene su Mađarskom i Austrijom i imaju drugačija geografska obeležja.

Slovenija je priobalna zemlja koja graniči s Italijom i Hrvatskom na jugu Evrope. A Slovačka ima Poljsku i Češku kao svoje susede, a turističke atrakcije su dvorci i planine.

Obe zemlje su bivše socijalističke republike, obe su nastale raspadom bivših država, Čehoslovačke i SFR Jugoslavije, i obe su se pojavile u svom modernom obliku početkom 1990-ih.

Slovenija je 1991. godine postala nezavisna od Jugoslavije, na relativno krvav način nakon što je EU pomogla tako što je posredovala u donošenju sporazuma.

Slovačka je veća zemlja i ima dvostruko više stanovnika – oko 5,5 miliona u odnosu na dva miliona, koliko ih živi u Sloveniji. Slovačka je bila nekad deo Čehoslovačke, a razdvojila ih je Plišana revolucija na Češku i Slovačku.

Izvor: Tanjug.rs