PRVENAC MLADOG REDITELJA

Dokumentarni film „Dugo putovanje u rat“ reditelja Miloša Škundrića, imaće svetsku premijeru 30. marta u Velikoj sali Doma omladine Beograda, na 65. Martovskom festivalu.

 

Škundrićev istorijski dokumentarac uzbudljiviji je od političkog trilera i napetiji od akcionog filma, koji kroz autentične priče iz prošlosti pomaže da razumemo zašto je Prvi svetski rat počeo.

dugo putovanje u rat

Prvi svetski rat definisao je prethodni vek i živote svih nas. Pitanje ko je i zbog čega započeo ovaj sukob i danas, skoro 100 godina pošto se rat završio, jedno je od glavnih političkih i istorijskih pitanja.

Koristeći filmske arhive Velike Britanije, Francuske, Austrije, Rusije, Nemačke i Srbije, oživljavajući fotografije i portrete najznačajnijih istorijskih ličnosti uz pomoć 3D tehnologije, animirajući stare istorijske mape, maestralno gradeći napetost kroz razgovore sa najznačajnijim evropskim istoričarima, film „Dugo putovanje u rat“ stvara utisak neumoljivog hoda čitavog sveta ka globalnoj katastrofi.

Poput najnapetijeg igranog filma, ovaj dokumentarac vodi gledaoce po dvorovima i kabinetima predsednika vlada, kroz zakulisne političke i vojne igre, istovremeno analizirajući širi kontekst i donoseći male, životne detalje situacija u kojima se odlučivalo o sudbini Evrope – kao da se sve posmatra iz pozicije aktera.

„Svaka odluka, svaki korak postaju potpuno jasni, kao detektivu koji, malo po malo, otkriva ko stoji iza velikog zločina“, ističu iz Doma omladine i ovaj film preporučuju i onima koji nisu zaljubljenici u istoriju i dokumentarni film.

SINOPSIS:

Nemački generalštab još od 1875. godine pokušava da predupredi mogućnost rata na dva fronta i zbog toga zahteva od vlade u Berlinu da pokrene preventivni rat protiv Francuske ili Rusije, a početkom 20. veka velike međunarodne krize potresaju Evropu i rat postaje sve izvesniji.

Za pobedu u ovakvom ratu, Nemačkoj je neophodna vojna podrška njenog jedinog saveznika, Austrougarske. Ali Habzburška imperija je na zalasku, i u velikim krizama u Maroku 1905. i 1911. godine, Austrougarska ne može da vojno podrži Nemačku. Austrougarski najveći problem je Srbija, čiji se rast i razvoj u Beču vidi kao velika pretnja po sam opstanak imperije. Od 1908. godine Austrougarska želi svoj mali rat kojim bi uništila Srbiju, dok od nemačkog saveznika očekuje zaštitu od moguće ruske intervencije. Nemačka tako shvata da je za ostvarenje njenih interesa, rat Austrougarske protiv Srbije najpogodnija prilika i Balkan postaje područje glavnog nemačkog interesa. Odluka da se Austrougarska podrži i da napadne Srbiju i tako se otvori put ka opštem ratu u Evropi, doneta je u Berlinu 1912. godine.

O REDITELJU:

Scenarista, producent i reditelj filma Miloš Škundrić (1977, Beograd) diplomirao je na Katedri za filmsku i TV režiju Fakulteta dramskih umetnosti.

Nagrađivan je više puta na Martovskom festivalu za svoje kratke igrane i dokumentarne radove, a „Dugo putovanje u rat“ je njegov prvi dugometražni film.