FILIPINSKO PILE

Jedno od izuzetno ukusnih tradicionalnih specijaliteta sa dalekog istoka je filipinsko pile. U saradnji sa dva sosa – sojinim i tabaskom, ovo pile sa Filipina je pravi dokaz kako ne tako ukusno pileće meso može da bude savršeno slasno.

filipinsko pile

Sastojci:

1 pile od 1,5 kilograma
2 sveže zelene paprike
2 glavice crnog luka
3 češnja belog luka
5 kašika soja sosa
1 kafena kašika đumbira
1 kafena kašika tabasko sosa
50 grama žutog šećera
1 kašika brašna
2 do 3 kašike vinskog sirćeta
1 pileća kocka za supu
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Na dasci za sečenje pile sečemo na parčad. Paprikama odsečemo peteljke, očistimo ih od semenki pa ih sečemo na kocke.

Sitno isečemo beli i crni luk. U vrelu vodu u šerpi na vatri stavimo kocku da se kuva supa. U tiganj na šporetu stavimo ulje da se zagreje. Parčad piletine posolimo i pobiberimo sa obe strane. Na zagrejano ulje stavimo piletinu da se prži. Za vreme prženja prevrnemo parčad mesa u tiganju. Isprženo meso vadimo iz tiganja i stavimo na činiju.

U isti tiganj stavimo isečen luk da se prži. Kada luk omekša, u tiganj dodamo isečenu papriku i isečen beli luk i promešamo. U tiganj zatim sipamo sirće, dodamo tabasko sos, žuti šećer i soja sos. Promešamo i u tiganj stavimo isprženu parčad piletine. Kutlačom u tiganj sipamo supu. Poklopimo tiganj i ostavimo da se kuva 30 minuta.

Za vreme kuvanja parčad mesa prevrnemo u tiganju. Na šporet stavimo tiganj i u njega ulje da se zagreje. U tiganj dodamo prethodno obaren pirinač, đumbir i promešamo. Činiju za serviranje ukrasimo listovima zelene salate. Na činiju sipamo pirinač, na pirinač ređamo parčad piletine, koju preiivamo sosom u kome se spremalo. Ukrasimo tankim krugovima krastavaca, cvetom od ljuske paradajza i grančicama francuskog peršuna.

Prijatno!