IZLEČENJE ZANEMELOG DEČAKA

Čajnička Krasnica je ikona presvete Bogorodice koja se nalazi u gradiću Čajniču u Republici Srpskoj i za nju se vezuju mnoga čudotvorna isceljenja, od kojih se najpoznatije dogodilo na praznik Uspenja Presvete Bogorodice davne 1904. godine.

 

O čudesnom izlečenju jevrejskog dečaka svedoči nam zapis prote Mrguda Kosorića iz Goražda nastao prema kazivanju starog čajničkog prote Jovana Jovanovića, koji je svetinji služio više od pedeset godina.

čajnička krasnica

Davno je to bilo, negde na početku 20. veka i to u prvim danima moje svešteničke službe. Bilo je to na praznik Presvete Majke Bogorodice na Uspenje, to jest kada se u najvećem broju u čajničkom hramu verni okupljaju. Trojica nas sveštenika je toga dana služilo.

Posle bogosluženja, meni je kao najmlađem svešteniku zapalo da mnogima čitam molitve za zdravlje. U trenutku kad se spremah da izađem iz crkve, bi mi priveden jedan dečak od oko 12 godina, a njegovi roditelji privodeći ga rekoše mi da su iz Rogatice, da su Jevreji i da ih je velika nevolja dovela ovom svetom hramu. Naime, ovaj im je sinčić od pre godinu dana iznenada onemeo. Rekoše mi da su ga vodili lekarima i u Sarajevo, čak u Beč, ali da je sve bilo uzalud. Još mi rekoše da dečak dobro čuje i sve razume što se od njega traži.

Ono što sam činio mnogim drugima, učinih i njemu: privedoh ga pred Čudotvornu ikonu i pročitah mu molitvu za ozdravljenje. Nakon pročitane molitve, između mnogih prisutnih lica potražih očima dečakove roditelje, te ugledavši ih kako kolenopreklono, po propisima svoje vere, uznose molitve k Bogu, uzeh za ručicu dečaka i vodeći ga roditeljima upitah ga, ni sam ne znam zašto to učinih, otkada je prestao da govori.

Kako se u tom trenutku već približismo dečakovim roditeljima, i ja i oni i mnogi drugi koji se nađoše u blizini, čusmo ove reči dečakove: “Po mraku kod Rakitnice…”

Dok mi još te jasno izgovorene iz usta dečakovih reči odzvanjahu u ušima, zbog radosnih uzvika njegove majke, zbog uzdrhtalih zagrljaja i oca i majke i sina, njihovih suza radosnica i i često izgovaranih reči: Oh, Bože, Bože… hvala… ja se od čuda osetih kao izgubljenim, zbunjenim, i tako ne dočuh do kraja sve one reči koje dečak izgovori, kazujući mi šta ga je uplašilo po mraku kod reke Rakitnice.

O svetoj ikoni Čajničkoj Krasnici
Poreklo svete i čudotvorne ikone čajničke vodi iz svetog grada Jerusalima. Po narodnom predanju i verovanju, ona je jedna od onih ikona Bogomajke što ih je uradio sveti Apostol i Evanđelist Luka. Ova sveta ikona ima na prednjoj svojoj strani prečasni lik Bogorodice sa Bogomladencem Hristom na desnoj ruci, a na zadnjoj strani je lik svetog Jovana Krstitelja. U Srbiju je ovu svetu ikonu doneo kralj Milutin i čuvao ju je na svom dvoru kao zaštitnicu svetog doma Nemanjića, a zatim je ikonu položio u svoj manastir Banju kod Priboja na Limu, gde je dugo vremena bilo sedište episkopa Dabarskog. U manastiru Banji bila je ova sveta ikona sve do vremena kad su svete mošti svetoga Save od Turaka odnesene iz Mileševe, kad je manastir opljačkan i spaljen. Neki seljak iz Rudog, ne znajući šta se događa, otišao je u manastir koji je upravo tada goreo i spasao ikonu iz vatre i preneo u Čajniče. Tamo se, najpre u staroj, a onda i u novoj crkvi, Čajnička Krasnica nalazi od 1595. godine i spada u red najpriznatijih čudotvornih ikona pravoslavlja.