PRAZNIK LJUBITELJA BRDSKIH TRKA

Jahorina Ultra Trail (JUT) se ove godine organizuje po treći put i to od 27. do 29. jula i biće to svojevrsni praznik ljubitelja brdskih trka. Čak četiri trke, različite dužine (Mini, Midi, Maxi, i Ultra Trail) trčaće se na stazama koje povezuju Jahorinu sa Ravnom planinom, Romanijom i Trebevićem.

 

Trkači će imati privilegiju da uživaju na stazama koje povezuju atrakcije poput uskotračne pruge Sarajevo-Višegrad, via ferate i Novakove pećine na Romaniji, izvora i kanjona Miljacke, bob staze i grebena na Trebeviću pa čak i Baščaršiju.

jahorina ultra trail

I ove godine organizatori se nadaju velikoj posećenosti žena trkača, jer kao kuriozitet treba istaći da su prošle godine čak 32 % učesnika JUT-a bile žene. U poređenju sa 2016. god. Maxi i Ultra Trail 2017. je u cilju imao 100% više žena.

Ekskluzivno za „Baštu Balkana“ direktorka trke Sanja Kavaz kaže da Midi trka i ove godine tradicionalno startuje u Sarajevu na Baščaršiji i njena trasa ide od Trebevića do Jahorine.

– Ova trka simbolizuje sve ono što mi kao organizatori želimo postići a to je da spojimo grad i planinu sa ljudima napravivši tako protivtežu političarima i njihovim različitim interesima kojima svakodnevno pokušavaju da podele raju – ističe naša sagovornica.

jahorina ultra trail 2

Mini trka je 14 kilometara duga staza, idealna za brze trkače, početnike u trail trčanju, ali i za one kojima je Midi, koja se održava dan ranije, kratka pa žele tako da tokom vikenda završe dve trke, što je sjajna kombinacija jer se savršeno dopunjuju.

Midi je duga 34 kilometra i prava je poslastica za ljubitelje trčanja u prirodi koji žele izazov posle kojeg će biti odmorni za izlazak, druženje na planini pa i neke druge aktivnosti.

Maksi dug 69 kilometara je za brze ultraše ili one koji će se prvi put oprobati na ovakvoj dužini jer nema mnogo uspona i nije preteška.

Direktorka ove manifestacije podseća da je Ultra za iskusne trail trkače, a njena dužina od 104 kilometra nudi sled različitih celina zbog kojih nema monotonije na stazi što dodatno intenzivira doživljaj trke.

jahorina ultra trail 3

– Staza Ultra Traila jednako je posebna i raznovrsna, jer trkače vodi na golu Jahorinu, uz i niz ski staze, nekadašnjom trasom uskotračne pruge koja prolazi kroz kratke tunele, via feratu na Romaniji ispod Novakove pećine, kanjonom Miljacke a zatim Trebevićkom bob stazom i grebenom. Ultra Trail je za one koji se žele pohvaliti da su u jednom danu uspeli preći Jahorinu, Ravnu Planinu, Romaniju i Trebević što ozbiljni ultraši svakako žele imati zabeleženo uagendi svoje trkačke karijere – precizirala je Kavaz.

 

Valja reći još i to da je glavni adut ove trke prepoznatljivost i imidž koji Jahorina ima još od Olimpijskih igara, atraktivnost i raznovrsnost staza, blizina Sarajeva, koje trkači uvek žele posetiti kao i gastro ponuda koja iako poslednja pobrojana u nizu aduta, ipak nije i najmanje važna.

sanja kavaz

Sanja Kavaz

– U čitavoj BiH, a naročito Sarajevu izuzetno se dobro jede. Hrana je gurmanska, ponuda raznovrsna, cene pristupačne. Kad neko razmišlja o odlasku na JUT svi odmah pomisle na to gde otići na ćevape, gde na baklave, gde na burek, a gde na pečenje ispod sača – uz osmeh se priseća Sanja Kavaz i toplo preporučuje da je u Sarajevo, zapravo najpametnije doći na par dana:

– Moja topla preporuka je da se u Sarajevo dođe na par dana, a nakon trke obiđe Maglić, Zelengora, ode na rafting Tarom ili se pone na Prenj, Čvrsnicu i obiđe Ramsko jezero. Nekome će možda zanimljivije biti da poseti samo Sarajevo, Mostar ili Trebinje. Dakle poenta je da vas što duže zadržimo u našoj zemlji i tako vam pokažemo ono najbolje što imamo. Evidentno je da naša Bosna postaje sve privlačnija turistima iz celog sveta, a mi se za sada fokusiramo na zaljubljenike u prirodu.

Pogledajte VIDEO najavu za ovu fantastičnu brdsku trku!

Piše: Jadranka Tasić