POD ZUBOM GODINA

U Zubinom Potoku, u centru varoši, još i danas stoje kameni ostaci porušenog Kompirovića-hana, koji je u prizemlju imao štalu za konje, a na spratu sobe za putnike i handžiju.

 

Na starinskom putu, carskoj džadi, koja je nekada prolazila kroz Ibarski Kolašin, danas opštinu Zubin Potok, bilo je više hanova koji su imali funkciju hotela u vreme Osmanlijskog carstva.

kolašinski hanovi

Hanovi su bili građevinski objekti, tačnije, zgrade sa štalom za konje i sobama za putnike i handžiju. Neki hanovi u Zubinom Potoku su u dugom periodu, sve do sredine prošlog veka, služili za prenoćište putnika i njihovih karavana. Putovalo se peške ili na konju pa je putnicima bio potreban smeštaj i konačište.

U Anskom polju u Zubinom Potoku hanove su držale imućnije porodice Božovića, Kompirovića, Nikolića, Milovanovića, Rogozna, a poznat je bio i Pelov han. Putnici su se u ovim hanovima odmarali i hranili konje za šta su plaćali vlasnicima hanova da bi dalje nastavili put. Većina hanova je uglavnom porušena i na njihovim mestima su sagrađene nove velelepne kuće, ali se mesta na kojima su one iznikle i danas nazivaju po hanovima.

U Zubinom Potoku u centru varoši, međutim, još i danas stoje ostaci porušenog Kompirovića-hana, koji je u prizemlju imao štalu za konje, a na spratu sobe za putnike i handžiju. Ove zime zabeležili smo ostatke kamene građevine Kompirovića-hana koji je Radonja Kompirović, poznati sociolog iz ovog kraja, pokušavao da stavi pod zaštitu države kao kulturno dobro, ali ga je smrt pretekla. Njegov brat, pravnik po struci, Radoljub Kompirović – Boća rekao nam je da je njihov han bio u funkciji do druge polovine prošlog veka jer su ljudi prenosili robu i putovali na konjima iz okolnih planina kao i iz udaljenijih mesta iz Sandžaka i Crne Gore i zaustavljali se na tom putu u njihovom hanu. Radoljub Kompirović nam je takođe rekao da Kompirovića-han najverovatnije datira iz perioda pred kraj 18. i početak 19. veka.

Autor: Slavica Đukić