CANON

Svidja li vam se kompozicija klasične muzike Canon D (Kanon u D duru) koju je napisao Johann Pachelbel? Ako je niste do sada čuli, trebalo bi, to je čuvena kompozicija klasične muzike

Imate li Canon – Kanon D za svadbu? Ali ne treba mi marka fotoaparata i printera već čuvena kompozicija klasične muzike Johana Pahelbela koja je danas svirana na sred raskrsnice na Vračaru, u Beogradu a u zapadnim zemljama se često svira kao nezaobilazna kompozcija na svadbama.

Johan Pahelbel (kršten u Nürnbergu 1.9. 1653 – Nürnberg 3.3. 1706.) je bio nemački kompozitor i orguljaš. Smatra se najvećim orguljašem južne nemačke škole. Pisao je sakralnu i svetovnu muziku. Njegovo delo je bilo izuzetno popularno među savremenicima. Imao je mnogo učenika tako da je postao uzor kompozitora južne i centralne Nemačke. Najpoznatiji je po svom Kanonu u D duru. Svirao je u crkvama i po dvorovima. Uticao je na Johan Sebastijan Baha.

A to beše ovako. U vreme današnje saobraćajne gužve prolazim Vračarom. Svuda automobili, buka, nervoza.

Klasična kompozicija Canon - Johann Pachelbel i izvodjenje na violini

Dok vozim auto, kako je bio lep dan otvorio sam prozor i stvorio kakofoniju svih mogućih zvukova spolja i unutra, pomešali se zvukovi ulice, automobila, radija koji mi svira u kolima.

Dan je lep i sunčan pa su svi blejači sveta, uključujući i mene, krenuli da se vrzmaju po gradu – kafe Ceger i okolina kafića oko Hrama Svetog Save su bili prebukirani.

Naravno, gužva uvek stvara nervozu i kod vozača i kod pešaka. I tako cupkajući ispred semafora na uglu Mekenzijeve i Katanićeve krećem kolima ka Slaviji kad krajičkom oka ugledam mladjanog mladića sa violinom kako stoji pored pešačkog prelaza i izvodi nešto. Dečko svira violinu na ulici.

I u tom trenutku kroz šumu šumova i buke sa ulice se probija zvuk njegove violine i prepoznajem tu melodiju – Canon od Pačabela.

Kao da me je zrak nebeske svetlosti obasjao, neko svira Canon D od Johana Pahelbela na violini na sred ulice 

Bio je to samo jedan trenutak, nekih 5-7 sekundi u kojima sam uhvatio taj zvuk njegove violine, tu poznatu melodiju Canon-a dok ga buka ulice nije prekrila i moj odlazak dalje nije konačno utišao ali mi je sve to ulepšalo dan.

Divna kompozicija je Kanon u D duru koja me uvek oduševi i oraspoloži. Još kad se desi u haosu beogradskih ulica deluje kao neki znak Božji da u svem zlu i jadu u kome živimo uvek postoji lepo i istinito koje inspiriše i pokreće ljude da streme Nebu.

To je vrednost klasične muzike, njena neprolaznost i čista lepota.

Poslušajte jedno od najboljih izvodjenja Kanona u D duru na gitari koje je izveo jedan mladi koreanac i postao svetska You tube zvezda još pre 10 godina. Izuzetno rok izvodjenje.

Nije baš za svadbe ovo izvodjenje, ali možda približi mlade slušaoce klasičnoj muzici.

Zlatko Šćepanović