Podeli dobar sadržaj sa prijateljima:

CANON

Svidja li vam se kompozicija klasične muzike Canon D (Kanon u D duru) koju je napisao Johann Pachelbel? Ako je niste do sada čuli, trebalo bi, to je čuvena kompozicija klasične muzike

Imate li Canon – Kanon D za svadbu? Ali ne treba mi marka fotoaparata i printera već čuvena kompozicija klasične muzike Johana Pahelbela koja je danas svirana na sred raskrsnice na Vračaru, u Beogradu a u zapadnim zemljama se često svira kao nezaobilazna kompozcija na svadbama.

Johan Pahelbel (kršten u Nürnbergu 1.9. 1653 – Nürnberg 3.3. 1706.) je bio nemački kompozitor i orguljaš. Smatra se najvećim orguljašem južne nemačke škole. Pisao je sakralnu i svetovnu muziku. Njegovo delo je bilo izuzetno popularno među savremenicima. Imao je mnogo učenika tako da je postao uzor kompozitora južne i centralne Nemačke. Najpoznatiji je po svom Kanonu u D duru. Svirao je u crkvama i po dvorovima. Uticao je na Johan Sebastijan Baha.

A to beše ovako. U vreme današnje saobraćajne gužve prolazim Vračarom. Svuda automobili, buka, nervoza.

Klasična kompozicija Canon - Johann Pachelbel i izvodjenje na violini

Dok vozim auto, kako je bio lep dan otvorio sam prozor i stvorio kakofoniju svih mogućih zvukova spolja i unutra, pomešali se zvukovi ulice, automobila, radija koji mi svira u kolima.

Dan je lep i sunčan pa su svi blejači sveta, uključujući i mene, krenuli da se vrzmaju po gradu – kafe Ceger i okolina kafića oko Hrama Svetog Save su bili prebukirani.

Naravno, gužva uvek stvara nervozu i kod vozača i kod pešaka. I tako cupkajući ispred semafora na uglu Mekenzijeve i Katanićeve krećem kolima ka Slaviji kad krajičkom oka ugledam mladjanog mladića sa violinom kako stoji pored pešačkog prelaza i izvodi nešto. Dečko svira violinu na ulici.

I u tom trenutku kroz šumu šumova i buke sa ulice se probija zvuk njegove violine i prepoznajem tu melodiju – Canon od Pačabela.

Kao da me je zrak nebeske svetlosti obasjao, neko svira Canon D od Johana Pahelbela na violini na sred ulice 

Bio je to samo jedan trenutak, nekih 5-7 sekundi u kojima sam uhvatio taj zvuk njegove violine, tu poznatu melodiju Canon-a dok ga buka ulice nije prekrila i moj odlazak dalje nije konačno utišao ali mi je sve to ulepšalo dan.

Divna kompozicija je Kanon u D duru koja me uvek oduševi i oraspoloži. Još kad se desi u haosu beogradskih ulica deluje kao neki znak Božji da u svem zlu i jadu u kome živimo uvek postoji lepo i istinito koje inspiriše i pokreće ljude da streme Nebu.

To je vrednost klasične muzike, njena neprolaznost i čista lepota.

Poslušajte jedno od najboljih izvodjenja Kanona u D duru na gitari koje je izveo jedan mladi koreanac i postao svetska You tube zvezda još pre 10 godina. Izuzetno rok izvodjenje.

Nije baš za svadbe ovo izvodjenje, ali možda približi mlade slušaoce klasičnoj muzici.

Zlatko Šćepanović

Podeli dobar sadržaj sa prijateljima: