VEČITA DILEMA

Autor filma „Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!“ Aleksandra Reljića pokušava da pruži odgovor kroz dve kontradiktorne priče na večno pitanje o odnosima Srba i Albanaca.

 

Da li je multietničko Kosovo zauvek izgubljena priča ili je suživot Srba i Albanaca ipak moguć, pitanje je koje se nameće svakome ko pogleda film „Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!“, u kome kroz dve kontradiktorne priče autor Aleksandar Reljić pokušava da da odgovor.

gëzuar

U ovom dokumentarnom filmu Ari Abdulji i Isak Vorgučić koji u srpskoj enklavi nadomak Prištine, pretresaju konfliktnu kosovsku stvarnost za kafanskim stolom. Dok ispijaju rakiju i pivo, raspravljaju o tome kako bi voleli multietničko Kosovo, ali da je suživot Srba i Albanaca, ipak, nemoguć. Ova dva novinara imaju dva totalno različita životna puta – Ari je svoju OVK uniformu okačio o klin prvog dana nakon rata na Kosovu, dok je Isak bio monah 12 godina (otac Nektarije) dok se nije zaljubio i napustio takav život i venčao.

Spojio ih je manastir Dečani, zapravo u manastiru su se sreli prvi put, što i nije neobično s obzirom na to da je u vreme bombardovanja ono bilo mesto u koje su se sklanjale, kako srpske, tako i albanske porodice.

Film donosi i drugu stranu, drugog Srbina i Albanca, nižeg društvenog staleža, manje opterećene kosovskim konfliktom, politikom i međunacionalnim odnosima na Kosovu. Slaviša Stojanović i Mentor Gaši u istoj u srpskoj enklavi drže azil za ulične pse. Brinu o bolesnim kučićima, dopremaju ih u azil, leče i pokušavaju da ih udome. Njihovi su najveći problemi finansijske prirode i toliko su predani humanom radu, da do snimanja filma verovatno nisu ni znali jedan o drugom da je Slaviša učestvovao u ratu za vreme bombardovanja, kao i Mentorov brat, naravno na drugoj strani.

Mentor dolazi kod Slaviše na slavu, a Slaviša kod njega na Bajram. Popiju po koju „ljutu“, popiju i kafu. Zanimljivo je da su spona između ova dva čoveka upravo psi, koji važe za najvernije čovekove prijatelje. I to psi koji su pobili Slavišine zečeve, iz čega je gledaocu jasno da je Reljić vodio računa baš o svakom detalju.

Dokumentarni film „Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!“ je proizveden 2017. godine i rezultat je projekta „Stvarni ljudi – stvarna rešenja“ o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice, budućnosti, koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forumZFD Beograd, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Pored ovog dokumentarca, producirano je još četiri, čije se promocije očekuju u Srbiji i na Kosovu.

Film je prikazan u okviru 65. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Pogledajte VIDEO najavu!