MARTOVSKI UMOR

Prolećni umor zbog promene vremena pogadja ljude a mačore sustiže februarsko martovski umor zbog akcije u koju su uključeni

 

Naši kućni ulični mačori Miša i Fantom su iscrpljeni, imali su tokom februara i sad u martu gomilu akcije. Pogadjate šta je u pitanju i kakva akcija mačore zaokupljuje u ovom periodu.

Zato dosta naglo smršaju i po ceo dan dremaju. Mišu vidimo ispred naših ulaznih vrata kako spava dok ga mi preskačemo da bi ušli u kuću jer je obeznanjen i uopšte nas ne konstatuje.

Mačor Miša i Martovski umor mačora

Mačor Miša drema

A Fantom, tigrasti sivi mačor se izležava i sunča na pločicama terase, skupljajući energiju za noć akcije koja mu sledi.

Inače, ova dva ulična mačora su se za stalno uselila kod nas jer je tašta imala dve mačke kojima su se oni udvarali i jel ih je redovno hranila. Miša je na primer švajcarski tačno svaki dan dolazio u 16h po obrok, kao da je imao neki unutrašnji sat.

U medjuvremenu jedna od mački je uginula a druga je sterilisana, pa ih švalerski motivi nisu podsticali da budu kod nas ali su ostali i dalje sa nama jer su nas počeli posmatrati kao svoju teritoriju. I osećali su se sigurnima da borave kod nas u dvorištu.

Kad je toplo vreme Miša svaki dan ujutru i ponekad popodne dodje na prozor kuhinje i nešto nam priča (mjauče).

A Fantom nas progoni čim čuje da izlazimo ili ulazimo eto njega oko naših nogu sa željom da se uvuče u kuću. Kad ga ostavimo napolju, jer je ulični mačor koji bi svuda ostavio svoj trag, jedno 10 minuta stoji ispred vrata i kuka što ga ne primimo unutra.

I prepoznaje naš auto. Čim čuje naš auto da se parkiramo on odmah stiže trčeći iz komšiluka da nas pozdravi.

Inače se njih dvojica medjusobno ne vole, jer se bore za teritoriju, ali se uz opasno frktanje tolerišu. Retko kad da moram da reagujem metlom i da ih rasteram da se ne bi potukli, i to obično kad čujem jako urlikanje i frktanje njih obojice. Tad ih počistim metlom, koga stignem, ne bi li ih razdvojio i naučio finom ponašanju 

To izgleda surovo kad čitate da ih metlam ali kad su mužjački borbeni tu nema pregovora sa njima i hvatanja rukama jer su obeznanjeni od besa i mogu da vas ozbiljno povrede kandžama. Ali ne samo vas, ozbiljne i duboke rane po licu i telu mačora ostaju nakon njihovih medjusobnih sukoba tako da je metla najefikasniji način da ih razdvojite i sprečite tuču. Na vaše povike i dobru volju ne reaguju. Životinje su to, predatori 

Tokom zime Miša ima stanište par meseci negde drugo ali zato proleće, leto i jesen provede na našem kućnom pragu. Svako jutro nas dočekuje spavajući ispred vrata i ne reaguje na nas. Tokom dana negde luta po kraju.

S druge strane, Fantom je cele godine tu, spava zimi u kućici koju smo im napravili i uglavnom ga ima svuda oko kuće, stalno je dežuran, redje napušta dvorište.

Miša je dostojanstven mačak, osim mladje ćerke niko drugi ne može da ga mazi i maltretira jer opasno grebe.

Mačor Fantom i Martovski umor mačora

Mačor Fantom se izležava

A Fantom je sav mjau mjau umiljat, svakome se umiljava da ga mazi. I možeš da mu radiš šta hoćeš.

Medjutim u njihovom medjusobnom odnosu, Fantom je agresivniji i više napada Mišu i tera ga od nas i sa teritorije koju čuva.

A zašto se zove Fantom?

Zato što nije imao ime a stalno se pojavljivao niotkuda čim izadjemo ili udjemo u dvorište, pa smo ga prozvali fantom.

Mačor duh.

 

Zlatko Šćepanović