PROTIV OTPORNIH MIKROORGANIZAMA

Mleko čudnovatog kljunara (platipusa), vodenog sisara koji živi na području Australije i Tasmanije, možda sadrži jedinstven sastojak koji bi u dogledno vreme mogao da se iskoristi u proizvodnji lekova protiv superbakterija, otkrili su australijski naučnici.

 

Svetska zdravstvena organizacija izrazila je 2014. godine zabrinutost zbog globalne pretnje koju predstavljaju superbakterije otporne na sve poznate antiobiotike, a novo oružje možda krije čudnovati kljunar (platipus).

mleko čudnovatog kljunara

Protein iz mleka platipusove ženke mogao bi da se upotrebi za borbu protiv bakterija rezistentnih na sve poznate antibiotike, kažu naučnici.

„Čudnovati kljunari su vrlo neobične životinje, pa ne čudi što imaju i neobičnu biohemiju“, smatra Dženet Njuman, vodeći naučnik istraživanja čiji su rezultati objavljeni u naučnom magazinu „Structural Biology Communications“.

Doktor Njuman i njene kolege iz nezavisne australijske vladine organizacije CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research organization) pokušavaju da objasne zbog čega je platipusovo mleko toliko efikasno u odbrani od bakterija.

Tim je u laboratorijskim eksperimentima proizveo replikaciju posebnog proteina iz mleka ove životinje.

Čudnovati kljunar je sisar iz reda kljunara koji pokazuje neka obeležja gmizavaca i ptica, poput leganja jaja. Dugačak je do 50 centimetara i težak do 1,7 kilograma. Telo mu je spljošteno i obraslo smeđom, vodootpornom dlakom, noge su mu kratke, s kožicama između prstiju, a kljun mu je pljosnat i osetljiv na dodir.

Hrani se beskičmenjacima, žabama, manjim ribama i njihovim jajima. Živi pojedinačno, aktivan je noću, u sumrak i zoru. Prirodni neprijatelji su mu lisice i ptice grabljivice. Nastanjuje reke i jezera duž istočne australijske obale i Tasmaniju.

Mužjak na zadnjim nogama ima rožnate mamuze s otvorima, kroz koje se izliva otrovan sadržaj žlezda. Nije poznato da li se brani na taj način.

Ženka platipusa nema bradavice na grudima, pa svoje mladunce hrani mlekom koje luči kroz kožu, a mladunčad ližu mleko s njenog tela. Rep im služi i kao ostava.

„Analizirajući mleko platipusa, ustanovili smo da sadrži novi protein s jedinstvenim antibakterijskim svojstvima“, rekla je dr Njuman.

U proteinu proizvedenom u laboratoriji otkrivena je jedinstvena, dosad neviđena struktura u obliku alke.

„U pitanju je vrlo neobičan protein, koji postoji jedino kod kljunara, a ovo otkriće, generalno gledavši, širi naša saznanja o strukturi proteina koje bismo mogli da iskoristimo u daljem istraživačkom radu“, rekla je dr Njuman.

Svetska zdravstvena organizacija je 2014. godine izrazila zabrinutost zbog globalne pretnje koju predstavljaju superbakterije otporne na sve poznate antibiotike.

Izvor: Hina