SOBICA PUNA ANTIKVITETA

Najmanji etno muzej na svetu prostire se na svega 7,2 kvadratna metra. U njega može da stane jedan čovek, a otvoren je za posete samo tokom leta.

 

Simeon Zlatev je po zanimanju arhitekta koji je svoj život posvetio kolekcionarstvu, istraživanju i očuvanju kultura Balkana.

najmanji etno muzej

Skupljajući predmete 30 godina, u svojoj vikendici u selu Đepćište kod Tetova, napravio je najmanji etno muzej na svetu.

etno muzej 2

Stvarno najmanji etno muzej na svetu ima svega 7,2 kvadratna metra. U njega staje jedan čovek i otvoren je za posete leti.

etno muzej 4

U početku, Simeon je svoju kolekciju delio samo sa prijateljima, ali pošto se polako širio krug ljudi koji su želeli da posete muzej, odlučio je da ga otvori za javnost. Od tada, kroz muzej je prošlo oko 15.000 ljudi, a poseta se uglavnom dogovara. U međuvremenu, svakodnevni posetioci muzeja su deca iz sela koja vole da provode vreme sa Simeonom, slušajući njegove priče.

etno muzej 3

Koliko jedan čovek sam može da uradi, kada je iskren, vredan, zainteresovan i strastven, može se videti u divno uređenom dvorištu, enterijeru i kolekciji koju je ovaj čovek napravio. Mali muzej će ostati velika riznica svih kultura koje su ovim prostorima prolazile i nama ostavljale tragove.

etno muzej 1

P.S. Hvala Dragom i Oliveri Nedelčevski, koji su me upoznali sa Simeonom i gradom Tetovo i hvala na podršci i vremenu koju su mi pružili.

Autor: Anđela Petrovski

Izvor: Balkanium