ZGRADE BEZ KRAJA

Da bi se jedna zgrada smatrala „nikada završenom“, mora da postoji izveštaj o započinjanju gradnje, ali da je ona sasvim zaustavljena bez izveštaja i naznake da će se nastaviti. Ovo su najviši neboderi koji nisu nikada završeni!

 

Svi znamo ponešto o najvišim zgradama na svetu – onim inženjerskim podvizima koji definišu gradove i postaju simboli ljudskog dostignuća, ali šta sa onim zgradama koje nikada nisu zauzele svoje planirano mesto u okviru gradskog horizonta?

najviši neboderi

2 World Trade Center

Savet za visoke zgrade i urbane sredine (CTBUH) je 2014. godine objavio izveštaj o 20 najviših zgrada koje nikada nisu završene.

Da bi se smatrala „nikada završenom“, zgrada mora da zadovoljava kriterijum koji se odnosi na to da postoji izveštaj o započinjanju gradnje, ali da je ona u potpunosti zaustavljena bez izveštaja koji ukazuje na to da će se nastaviti.

U nastavku će biti prikazano top deset nedovršenih zgrada u 2018. godini.

10. 2 World Trade Center, Njujork / BIG (411m)

Projekat redizajna Svetskog trgovinskog centra je planiran  da bude jedan od BIG-ovih značajnih, koji upućuje na jedinstvenu lokaciju na raskrsnici Menhetn linije i ulica u blizini TriBeCa. Zamenio je Foster + Partnersov projekat i planiran je da prestigne 403m. Projekat je stavljen na čekanje početkom 2016. godine kada su dva glavna zakupca povukla svoje planove za preseljenje. Međutim, prema izveštaju New York Posta, Silverstein i BIG mogu naći svoje ključne zakupce, pre ili kasnije, što znači da je ova zgrada samo privremeno na spisku.

9. Lam Tara Tower 1, Dubai, UAE / Dimensions Engineering Consultants (454m)

Projektovana kao deo „Bin Manana Twin Towers“ kompleksa, stambena kula „Lam Tara Tower 1“postavljena je na 88 spratova i dostigla visinu od 454 metra. Projekat je započeo sa izgradnjom 2008. godine ali je bio zaustavljen u decembru 2010. godine.

8. Palace of the Soviets, Moskva, Rusija / Boris Iofan, Vladimir Shchuko (495m)

Izgradnja ove palate je započeta davne 1937. godine, ali je konstrukcija zaustavljena tokom perioda neposredno pre započinjanja Drugog svetskog rata. Na vrhu zgrade je trebala da bude postavljena statua Vladimira Lenjina, vođe sovjetske Rusije od 1917. do 1924. godine, što bi je u to vreme činilo najvišom konstrukcijom na svetu.

7 Burj Al Alam, Dubai, UAE / Engineering Consultants Group, Arup (510m)

Projekat „World Tower“ uključuje maloprodajni prostor u prizemlju, 74 sprata poslovnog prostora i na vrhu svega toga 27 spratova hotelskih i uslužnih kapaciteta. Izgradnja je počela 2006. godine sa očekivanim datumom završetka u 2009. godini. Međutim, na kašnjenje u njenoj realizaciji je uticala globalna finansijska kriza 2008. godine. Aktivnosti na gradilištu nisu viđene nakon 2009 godine kada je zaustavljeno finansiranje.

6. Doha Convention Center Tower, Doha, Katar / JAHN (551m)

Krajem 2007. godine, zbog mešanja u putnim pravcima na Doha International Airport u Dohi, izgradnja kule je od početka odlagana do završetka novog Hamed International Airport u Dohi. Međutim, sa novim aerodromom, kongresni centar je završen bez kula 2015. godine, a od tada nema naznaka da će biti izgradnje.

5. Chicago Spire; Čikago, Ilinois / Santiago Calatrava (609.6m)

Projekat Calatrave za ono što bi bila najviša zgrada u SAD-u je ostavljen po strani 2014. godine nakon mnogih finansijskih problema. Od tada je bilo mnogo predloga za ponovno korišćenje prvobitne lokacije.

4. Russia Tower, Moskva, Rusija / Foster + Partners (612m)

Izgradnja ove kule firme Foster + Partners konačno je započela 2006. godine nakon skoro 12 godina promena lokacije i projekta. Projekat je na kraju bio zaustavljen 2008. godine, a kasnije je u potpunosti otkazan 2009. godine nakon finansijske krize 2008. godine.

3. India Tower, Mumbaj, Indija / Foster + Partners (699.7m)

Drugi projekat firme Foster + Partners „India Tower“ je započeo sa izgradnjom 2010. godine, ali je izgradnja stavljena na čekanje 2012. godine, nakon velikog spora između izvođača radova i gradske vlasti koja je zadužena za građevinski sektor Mumbaija. Godine 2015. je projekat u potpunosti otkazan.

2. Sky City; Changsha, Kina / Broad Group (838m)

Žrtva velikih vladinih propisa, projekat „Sky City“ koji je ambiciozno predložen da se završi za samo 90 dana zahvaljujući metodi prefabrikovanja razvijenoj od strane Broad Sustainable Building je zaustavljen 2013. godine još u fazi predizgradnje. Planovi za završetak zgrade zastali su 2016. godine, a sadašnji temelji za zgradu trenutno se koriste kao ribnjak.

1. Nakheel Tower, Dubai, UAE / Woods Bagot (1,000m)

Finansijski problemi su uništili ovaj projekat kule od 200 spratova čija je izgradnja trebala da krene 2009. godine. Firma Nakheel Financial Group je bila uključena u dužničku krizu u Dubaiju 2009. godine i morala je da otkaže projekat krajem 2009. godine, nakon što je postavljen temelj.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs