NEMAČKI BOTOVI

Nemački botovi su primer toga kako se suptilno varaju kupci na webu. Tako da ništa mi vezano za prevare kao nacija nismo posebno izmislili – drugi su u tome mnogo veštiji 

 

Na primer kako to rade Nemci 

I njihovi botovi na webu. Nemački botovi za web hejtovanje ili hvaljenje.

Kad tražim da kupim neki tehnički uredjaj uvek pogledam po forumima recenzije. Malo se zadržavam na našim sajtovima jer više pratim strane sajtove. Jedan od bitnih mesta gde čitam komentare korisnika je Amazon.de

Da, nemački Amazon.

Kako rade Nemački botovi na webu - nismo mi izmislili botovanje

Bot je skraćeni naziv za softverskog robota, odnosno inteligentnog softverskog agenta. Botovi često uključuju elemente veštačke inteligencije. U Srbiji se, u prenesenom i pogrdnom značenju, ovaj pojam koristi za pripadnike Internet timova političkih stranaka, čija je dužnost da kucaju komentare podrške svojim partijama ili njihovim liderima na veb-portalima i društvenim mrežama, vršeći na taj način uticaj na javno mnjenje.

Ne znam nešto posebno nemački jezik ali mi servis Google translate pomaže da prevedem komentare. I to postaje uzbudljivo iskustvo.

Nemački komentatori naime ostavljaju vrlo kulturne, opširne i lepo sročene komentare. Tu nema psovki, nema vredjanja, samo u komentaru ima pravednog gneva poštenog nemačkog čoveka mirne savesti 

Da, česta uzrečica nemačkih komentatora je da oni iskreno „pišu mirne savesti“ što treba da nam pruži utisak njihove čestitosti. I uvek se tamo nadje neki iskusan komentator koji je godinama koristio različite slične uredjaje pa će dobronamerno da oceni i ovaj – bilo da je odličan ili da je promašaj. Mahom su nemački uredjaji odlični a nenamački imaju skrivene mane. Zar nije tako?

Komentari nemačkih botova su uvek nekako akademski nastrojeni, onako staloženi i racionalni, uz birane reči. Lepo ih je čitati jer se može naučiti dosta iz veštine komunikacije. To nisu prostački izlivi gneva, psovanje i mržnja, već je sve to upakovano u pronicljivu analizu i vešt zaključak.

Teško se na prvi pogled uočava da medju komentatorima ima botova, plaćenih likova koji promovišu svoj ili negativišu tudji proizvod. To nije tako očigledno za običnog web tragača ali je meni vidljivo jer se zaista dugo bavim komunikacijom na webu. A tu su mi nemački botovi posebno zanimljivi jer od njih može svašta da se nauči, na širem planu jedne organizovane i sofisticirane prevare koju nemačke firme rade – nisu one tu izuzetak, botovanje je svuda u svetu i u svim industrijama prisutno, samo ima različite oblike: nezavisno testiranje, blogerska analiza, mišljenje kupaca …

Nemački botovi su kulturni u komunikaciji. Oni kad hoće da te hejtuju to rade akademski, samo ti podvuku neku suštinski negativnu misao koja će da rovari po tvom mozgu i izaziva sumnju. A posebno ciljaju da te uznemire oko zdravlja i novca. Tu su nemci naime najosetljiviji.

Najlakše botove prepoznaš po tome što suviše stručno i iskusno govore o zadatoj temi u uredjaju koji gledaš, jer znaju najsitnije industrijske i tehničke stvari, što je inače nestvarno za običnog korisnika. Očigledno je da su ih inžinjeri iz sopstvene kompanije snabdeli podacima o čemu da pišu za svoje i tudje proizvode. To se posebno uoči kada pričaju o nekom italijanskom, korejskom, američkom uredjaju, pa sve pišu toplo hladno a onda veličanstveno zaključe da će se vratiti nemačkim proizvodima jer oni nikada ne iznevere!

Takodje, primetno je da nemački botovi stalno ciljalju starije ljude i supružnike. Govore kako je taj uredjaj adekvatan ili ne njegovoj staroj mami ili supruzi. Oni su fini i udaraju na temeljne porodične vrednosti, jer porodica kupuje.

A posebno mi se dopadaju botovski komentari koje ostavlja, na primer, srećni sredovečni nemački par, her i frau, koji žive na selu i super su bili zadovoljni svojim starim uredjajem koji im je trajao 10 godina bez problema a sada su zadivljeni novim uredjajem iste firme za koji su ubedjeni da će im trajati isto toliko godina.

Štedljivost i pouzdanost nekako uvek isijava iz komentara nemačkih botova kad hoće nešto da pohvale i obrnuto, kad hoće da kude onda navode kako rezervni delovi koštaju, servis, loša je usluga, oni nisu cenjeni kao mušterije od strane firme i slično.

A tu je redovno i lik komentatora koji je zadovoljan uredjajem ali ipak ga ocenjuje samo sa 1 zvezdicom jer mu je dostava kasnila jedan dan. I tako namerno spušta ukupnu ocenu proizvoda. Da se vlasi ne dosete 

Nemački botovi se trude da u komentarima budu pošteni. Barem da se tako predstave, objektivno, jer oni su ljudi od časti. A posebno ih ljute kompanije koje nisu poštene. Jer, ko nije pošten taj nije za nas, nemce.

Ima tu mnogo zanimljivih detalja u komentarima a posebno je uočljivo da su nemački uredjaji na Amazon.de bolje ocenjeni od, na primer, istih takvih i boljih švajcarskih uredjaja, jer kako kažu nemački komentatori- „nije Švajcarska to što je nekada bila. Švajcarci su se pokvarili (samo su nemci ostali čestit i vredan narod)“ 

Tako da znate, nemački botovi su suptilniji, lukaviji i prefinjeniji od naših neotesanih botova koji samo copy paste nalepljuju uvrede ili hvalospeve i koji se lako prepoznaju.

Kod nemaca je to dovedeno na viši nivo.

U prenesenom značenju, kada se nekom kaže „bote jedan” , aludira se na ljude koji ne misle svojom glavom ili kada im se želi reći da su glupi ili prave greške. Izraz je nastao među igračima popularne igre Counter-Strike gdje su se mogli koristiti botovi kada nije bilo dovoljno saigrača. Međutim, botovi u datoj igri su se često „zaglupljivali” tj. udarali u zidove, zaglavljivali, ometali, pa nisu služili primjereno namijenjenoj im svrsi. Tako su igrači počeli oslovljavati one koji često griješe, ili su, pak, beskorisni, botovima.

No, ono što ja volim kod takvih nemačkih komentatora i zašto čitam tamo komentare iako vidim da su botovski, je viši stručni nivo analize i ocene. Jer, oni se stvarno potrude da nadju sitne mane kod uredjaja. Uz to, često ti skrenu pažnju na detalje o kojima nisi ni razmišljao jer gledaju da prezentuju svaku sitnicu iz nekog razloga. To daje bolji uvid u sam uredjaj i konkurenciju. Tako da se za relativno kratko vreme dosta toga može naučiti.

Jedino što treba voditi računa je da ne upadnete pod njihov uticaj, jer su nemački botovi tim svojim suptilnim pristupom vrlo sugestivni. Nije slučajno nemačka privreda tu gde je da ne koriste sva sredstva koja imaju na raspolaganju.

P.S. Bez obzira što i nemci imaju svoje plaćene industrijske botove, nemačka tehnika je odlična. Posebno volim Siemens veš mašinu koja je neuništiva, jer već 15 godina je dva puta dnevno koristimo i radi bez greške, tiho, brzo i čisti bez premca. Dugoročno mnogo je isplativija od jeftinijih veš mašina jer se ne kvari i ne troši se novac na skupe popravke. A i troši manje deterdženta jer bolje pere, za 15 godina sjajnog rada je to ogromna ušteda za porodični budžet 

P.S.S. Ovako bi gore napisano izgledao jedan nemački botovski komentar, iako mi stvarno imamo Siemen veš mašinu koja 15 godina zaista radi besprekorno, štedljivo i tiho ;-)

 

Zlatko Šćepanović