DUHOVNI RAZVOJ

Savremeni grčki arhimandrit Andrej Konanos govori nam o tome šta za čoveka znači potraga za čudima i kako je njeno obustavljanje zapravo znak duhovnog razvoja.

 

Jedan od pokazatelja duhovnog razvoja je obustavljanje potrage za duhovnim nadprirodnim doživljajima:

– Jao, oče, ona ikona se pomerila! A ova je zamirotočila!

potraga za čudima

Pitam ih:

– Dobro i šta s tim? A šta se sa tobom desilo posle toga? Ili se sve zaustavilo na tvojim «ah» i «uh»?

– Oče, ispričaću ti nešto zadivljujuće! Putovala sam u Jerusalim i bila sam prosto u šoku, a potom…

– I šta je bilo potom? Šta se izmenilo u tvom životu?

– Pa ništa…

Jednom su mi ispričali:

– Putovala sam u Jerusalim 35 puta i videla jednog starca!

– Dobro, i šta si dostigla time što si videla starca?

– Ali njega nisu svi videli, a mene je čak i primio!

– Bravo! I šta s tim? Zar je to uspeh? To je sve samo spoljašnja stvar. Zar će te za vreme Drugog Dolaska Hristos upitati: «Koliko svetaca si videla?» – i to je sve? A ako si putovala u Jerusalim, On će te možda pitati, a da li si obišla taj grad barem deset puta? A ti odgovoriš: «Ne, svega tri puta». – «A-a-a, tri, pa to je manje od deset!».

Zar je to ta duhovnost, koju neguješ u svojoj duši? Eto, ja sam, na primer, video i starca Porfirija, i starca Pajsija, i starca Jakova. Da li se zbog toga što sam ih video, u mom životu nešto izmenilo na čaroban način? Hristos je bio sasvim blizu apostola, ali Juda zbog toga ništa u sebi nije izmenio, a povrh toga je i izdao Hrista. A Sveti apostol Petar se odrekao Hrista, i Toma je takođe pokazao neverje, ali Gospod je bio s njima.

Pričati o tome gde si bio, koga poznaješ, sa kim razgovaraš, nije dovoljno. Poznajem ljude, koji nikada nisu bili na Svetoj Gori, jer su nepokretni. Znam i žene, koje nikada nisu putovale u Jerusalim, jer su siromašne i sa mnogo dece, ali im je u duši uvek radost Vaskrsenja i Grob Gospodnji. Ne pričam ovo da biste mislili da ne treba da obilazite sveta mesta, putujte slobodno. Ali ako budete putovali i vraćali se isti kakvi ste i pošli, to neće biti dovoljno. To je ono što ja imam u vidu.

Šta znači duhovni razvoj? Sećate li se šta Hristos govori Svetom apostolu Petru?

– Hajde za Mnom (Jn. 21, 19).

Apostol Petar pita, a šta će biti sa jevanđelistom Jovanom, i Gospod mu odgovara:

– Šta je tebi do toga? Možda će Jovan biti ovde do Drugog Dolaska. Pitanje je šta ćeš ti raditi sa Mnom?

Kakvu si korist izvukao iz hodočašća? Jedna gospođa se vratila kući posle čitanja akatista Presvete Bogorodice i strašno se posvađala sa mužem. I sin kaže:

– Gle, ona je došla posle čitanja akatista i odmah se svađa. A još ranije je pošla kod frizera i ofarbala kosu. Šta je ona dobila od Crkve, šta je naučila, kako se promenila?

Drugi se posle ne menjaju, jer ne vide da se menjamo mi. A mi smo dobri samo na rečima. I ja sam takav. To mi je rekao tata pre dva meseca. Zato što sam odbijao njegove pozive, budući da sam bio vrlo zauzet i uzeo na sebe mnogo obaveza. On mi je rekao:

– Čekaj, čekaj, ne spuštaj slušalicu, reći ću ti brzo. Zašto si sa svima ostalima tako dobar, a sa mnom tako žestok?

Slušalica mi je prosto visila u ruci. Odgovorio sam:

– U pravu si, oprosti mi.

Hajde da vam kažem i razlog za to. Kada sam bio mali, on nije sa mnom razgovarao, a sada, kada je otišao u penziju i u potpunosti kapitulirao, dobio je želju da stalno priča. Zbog toga sam se ja malo naljutio i rekao mu da on ceo život nije obraćao pažnju na mene, a sada, kada ima 72 godine, «ti hoćeš da mi pričamo telefonom?».

Ipak, on je u pravu da ja pričam ljudima jedno, a njemu drugo. Razumete? Pravi duhovni uspeh nije predstava za publiku, već pokazivanje svog istinskog lica. Postani onakav, kakav treba da budeš, i tade će i drugi to shvatiti bez reči. On će se zbližiti sa tobom i zavoleće te.

Žena priča mužu da ga voli i da nema drugog, ali to je neubedljivo. Kada je to zaista tako, nema nikakve potrebe govoriti o tome – iz tebe se rasprostiru talasi istine, toplote i ljubavi prema drugom čoveku.

Arhimandrit Andrej (Konanos)