PUNJENI HLEB NA KIDANJE

Svi ljubitelji vrućeg hleba iz pekare sigurno će zavoleti i ovaj punjeni hleb na kidanje. On se može poslužiti uz neko jelo, ali takođe i kao predjelo, jer je specijalitet sam po sebi.

punjeni hleb na kidanje

Sastojci:

450 grama brašna
1 svež kvasac
1 kašika šećera
300 mililitara mleka
75 grama sušenog paradajza
200 grama sira
20 grama rendanog parmezana
1/2 kašike suvog bosiljka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U šerpicu na šporetu sipamo mleko, posolimo, dodamo šećer, izdrobljen kvasac i mešamo žicom za mućenje. U veći sud stavimo brašno i posolimo. Kada se sadržina u šerpici zagreje dodamo je u sud sa brašnom i promešamo varjačom. Produžimo da mesimo testo rukom. Prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da naraste.

Sušen paradajz isečemo na parčad. Sir izdrobimo viljuškom i dodamo u sud sa paradajzom. Dodamo bosiljak i promešamo. Na pobrašnjenoj radnoj površini premesimo naraslo testo. Isečemo testo na 8 jednakih delova. Od svakog parčeta formiramo kuglicu. Od svake kuglice razvučemo koru prečnika oko 10-ak centimetara. Na prvu koru nanesemo fil, savijemo na polovinu i krajeve pritisnemo prstima da se zalepe. Isti postupak ponovimo sa svim korama.

Pravougaonu tepsiju namažemo uljem. U tepsiju stavimo prvi polumesec od testa i premažemo mlekom. Na isti način u tepsiju jedan do drugog poređamo sve polumesece mažući ih mlekom. Nanesemo parmezan i posuti po želji susamom. Pečemo 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Izvadimo hleb iz tepsije i poslužimo kao predjelo.

Prijatno!