BILJNA VLAKNA ZA CREVA

Šta je Inulin i kako se rastvorljivo biljno vlakno razlikuje od celuloze u crevima. Zašto se koriste biljna vlakna iz inulina u ishrani i zbog čega se kao prebiotik dodaje probiotičkim proizvodima

 

Jeste li čuli za Frukto-oligosaharide ili Inulin? Ako ne, hoćete uskoro. Ovo su najnovije i najviše rafinisane supstance koje proizvodjači probiotika i jogurta dodaju svojim proizvodima za „vaše zdravlje“. Ali mi volimo da pitamo, zašto se dodaje inulin u jogurt i druge proizvode, koliko je to koristan dodatak za naše zdravlje? Tako smo odlučili da istražimo ovu stvar dalje.

Šta je Inulin – rastvorljivo biljno vlakno i zašto se koriste biljna vlakna iz inulina u ishrani

  1. Šta je Inulin?

Inulini su grupa prirodnih polisaharida koji proizvode mnoge vrste biljaka. Oni pripadaju klasi prehrambenih vlakana poznatih kao fruktani. Inulin neke biljke koriste kao način skladištenja energije. On je tipično prisutan u korenju ili rizomima. Većina biljaka koje sintetišu i skladište inulin ne formiraju druge forme analognih ugljenih hidrata, kao što je skrob. Frukto-oligosaharidi (FOS) i inulin su vrste frukto-polisaharida, sastoje se od glukoze i fruktoze pojedinačno. Jedina razlika između FOS i inulina je dužina lanca polimera. Inulin / FOS takođe se nalaze na policama pod nazivom Neosugar, Alant skrob, Alantin, Dahlin, Biofiber i šećer za dijabetes. Inulin ima sladak ukus, ne može se svariti u crevima ljudi, i rastvorljiv je u vodi za razliku od celuloze.

  1. Šta čini Inulin?

S obzirom na to da je Inulin nesvarljiv u našem telu, on se transportuje do debelog creva gde hrani crevne mikrobe i podstiče fermentaciju. Inulin je nazvan „prebiotik“, jer u suštini služi kao đubrivo za bakterije u vašem debelom crevu. Pokazano je da određene vrste laktobacilus bakterija preferiraju fermentaciju Inulina. Iz tog razloga, Inulin se promoviše kao dodatak za hranjenje dobrih bakterija u našoj crevnoj flori.

Inulin se koristi za smanjenje masti u krvi, uključujući holesterol i trigliceride, kao i za snižavanje krvnog pritiska. Takođe se koristi za gubitak težine, kod opstipacije, kao zasladjivač dijabetičarima i kao dodatak hrani za poboljšanje ukusa. Inulin smanjuje sposobnost tela da pravi određene vrste masti ali poboljšava apsorpciju kalcijuma u telu.

  1. Inulin hrani samo dobre bakterije u crevima, zar ne?

Pogrešna je tvrdnja. Proizvođači probiotičkih proizvoda sa inulinom tvrde da Inulin posebno hrani samo dobre bakterije. Stvarnost je mnogo drugačija. Ako pregledate naučnu literaturu o Inulinu, videćete da je ovo neistinito. Najbolji primer je bakterija Klebsiella. Nedavne studije su pokazale da Inulin podstiče rast Klebsiele, bakterije odgovorne za mnoge bolesti i povećanu propustljivost creva. Inulin može zaista promovisati rast bakterija Laktobacilusa, ali koje druge potencijalno štetne bakterije mi time hranimo? Osim toga, nismo rešili pitanje kvasca u crevima. Mnoge različite vrste kvasca takodje mogu da koriste Inulin za energiju.

Istorijski gledano, mikrobi u crevima i na našem telu su pokazali urođenu sposobnost da se prilagode skoro svim uslovima i izvorima goriva. Ako se bakterije mogu prilagoditi kako bi razbili industrijske rastvarače u našem zemljištu i koristili ih za energiju na njivama za useve, bilo bi neodgovorno misliti da se neće prilagoditi da koriste Inulin, visoko energetski ugljeni hidrat u našim crevima. Postoje stotine različitih vrsta bakterija i nekoliko sojeva kvasaca koji žive u našim crevima. Studije su samo posmatrale efekte Inulina na nekoliko sojeva mikroba, ne na sve.

  1. Zašto se Inulin dodaje probiotičkim suplemenima i jogurtu?

Ključni princip na današnjem tržištu je diferencijacija proizvoda. Ako proizvođač može prodati mnogo različitih vrsta „specijalitet“ proizvoda, koji su u suštini iste stvari, može ostvariti veći profit. Razmislite o tome na trenutak. Mi više nemamo staru pastu za zube, umesto toga imamo takve stvari kao što su pasta za kontrolu tartara na zubima, pasta za osetljive desni, pasta sa sodom, za beljenje, za desni i mnoge druge varijacije. Dodavanje nove formule starom proizvodu stvara uzbuđenje kod potrošača: „Milka jogurt – sada sa Inulinom za vaše zdravlje“ ili „Sada nudimo laktobacilus kapsule sa Inulinom.“

Ove nove tvrdnje će pomoći u borbi protiv stagnacije na tržištu i dovesti do većeg profita za proizvođača. Ali da li će sve to dovesti do većeg zdravlja za potrošača?

  1. Da li je Inulin postoji u prirodnom obliku i gde?

Da. Inulin se nalazi prirodno u špargli, banani, pšenici, belom luku, praziluku, artičoki, korenu cikorije i drugom povrću. Najviše ga ima u korenu Cikorije.

  1. Kad se Inulin nalazi u prirodnoj hrani, on mora biti u redu, zar ne?

Pogrešno. Saharoza (obični šećer) se prirodno nalazi u krompiru, šećernoj trsci, pomorandži i drugim biljkama. Ljudi su ovu prirodnu supstancu pretvorili u rafinisanu hemikaliju – beli šećer. Saharoza je nesumnjivo jedan od najkontroverznijih aditiva za hranu u ljudskoj istoriji jer je od nje nastalo mnoštvo novih bolesti, pre svega hroničnih. Trebali bi naučiti iz naših iskustava sa saharozom i primeniti ih kod Inulina. Umesto dodavanja rafiniranog, super koncentrisanog Inulina hrani, jedite hranu koja prirodno sadrži Inulin. To je jedino ispravno.

Telo je genetski prilagođeno određenoj hrani i ako nastavimo da eksperimentišemo sa našim lancem ishrane onda će naše zdravlje trpeti posledice. Od nutritivnih vlakana, odavno je celuloza uključena u tradicionalnu ishranu lovaca i sakupljača. Celuloza je nerastvorljivo biljno vlakno u kojem polako fermentira mikrobiološka populacija u čovekovom debelom crevu. Inulin je pak rastvorljivo vlakno koje brzo i lako fermentira. Razlika između celuloze (hrane na koju smo prilagođeni) i Inulina (hrana za koju nismo prilagođeni) je kao razlika između sporijeg gorenja i požara. Ko voli da igra sa vatrom?

  1. Da li je moguće biti alergičan na Inulin?

Da. U jednom dokumentovanom slučaju, inulin je izazvao anafilaktičku reakciju. Kako se povećava upotreba Inulina kao dodatka u prehrambenoj industriji, izveštaji o alergijskim odgovorima verovatno će se povećati. Inulin može biti krivac iza više alergija na hranu nego što je trenutno prepoznato.

  1. Koji su prepoznati neželjeni efekti reakcije na Inulin?

Pretpostavljajući da neko ko konzumira proizvod sa Inulunom nije direktno I očigledno alergičan na Inulin, tipični neželjeni efekti variraju u zavisnosti od nivoa tolerancije na inulin. Spisak poznatih neželjenih efekata uključuje: nadimanje, grčevi creva, bol u stomaku i dijareja. Kako Inuin prožima našu ponudu hrane, očekuje se rast spiska neželjenih efekata.

BioGast kapi za želudac i gastritis

Zaključak oko Inulina

U teoriji, aditiv za hranu koji bi mogao posebno hraniti dobre bakterije može se pokazati korisnim za zdravlje creva. S obzirom na prirodu mikroba i njihovu sposobnost da se brzo prilagode različitim izvorima ugljenih hidrata, izgleda da je malo verovatno da će takva supstanca biti razvijena.

Inlulin je nametnut kao takva supstanca, ali čini se da testovi ispitivanja to ne potvrdjuju. Čak i ako je Inulin pokazao specifičnu vrednost za neke korisne bakterije, da li znamo dovoljno o ​​složenoj mikrobiološkoj ekologiji ljudskog crevnog trakta da smatramo jednu vrstu bakterija bolje od ostalih?

Crevni trakt je poput kišne šume sa veoma složenim mrežom života. Šta bi se dogodilo s kišnom šumom ako smo, u našoj aroganciji, odlučili da širimo hemikalije koja potpomaže rast samo jedne specifične vrste drveća? Da li bi rast od jedne vrste bio od koristi? Naši crevni trakt je prilagođen da se smeštaju različiti mikrobi i ova ravnoteža bi se mogla poremetiti I pogoršati naše zdravlje ako preterujemo sa jednom supstancom ili hranom, pa bio to I Inulin. Sa ovom vrstom zabrinutosti, preporučujemo da ostanete daleko od bilo kog proizvoda sa Inulinom.

Jedite prirodno, kombinovano i umereno.

Elaine Gottschall