LEKOVITI KOROV

Čičak (Arctium lappa) je lekoviti korov koji čuva vaše zdravlje. Koje je lekovito dejstvo čička na zdravlje i u kojim se sve granama medicine koristi?

 

Čičak (Arctium lappa) je lekoviti korov poreklom iz Evrope i Sibira, mada je danas rasprostranjen širom sveta. U srednjem veku ova biljka je redovno korišćena u kulinarstvu kao povrće izuzetno hranjivih vrednosti.

Čičak (Arctium lappa) i kakvo je lekovito dejstvo čička na zdravlje

Danas se kao kulinarska namirnica koristi još samo u Japanu. U ostatku sveta čičak se vrlo retko koristi kao hrana, ali je izuzetno cenjen na području fitoterapije i u kozmetičkoj industriji.

Nutritivne vrednosti čička

Nutritivno bogati i lekoviti delovi čička su – listovi, stabljika, seme i koren. Sadrže brojne nutrijente koji su višestruko korisni za ljudski organizam: folnu kiselinu, riboflavin, piridoksin, niacin, kalijum, gvožđe, magnezijum, cink, kalcijum, selen, fosfor, inulin.

Vitamini značajno zastupljeni u čičku su C i E, koji kao snažni prirodni antioksidansi pomažu u prevenciji i lečenju mnogih oboljenja. Od minerala, poseban naglasak je na kalijumu koji čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema, nerava i mišića, otklanja umor te pomaže u očuvanju optimalnog novoa  energije i koncentracije.

Čičak je dobar izvor  inulina koji se ističe svojim laksativnim svojstvima te pozitivnim delovanjem na crevnu mikrofloru. Inulin pomaže i u snižavanju nivoa šećera i holesterola u krvi te smanjenju prekomerne telesne težine.

Mnogobrojne studije su pokazale da ovaj polisaharid utiče i na povećanje koncentracije kalcijuma i magnezijuma u organizmu, što je od velikog značaja za zdravlje kostiju i zubi. Podzemni deo čička je bogat vitaminima i mineralima, posebno folnom kiselinom, niacinom, riboflavinom i vitaminima C i E.

Čičkov koren je dobar izvor kalijuma – u 100 grama ima oko 308 miligrama ovog minerala.

Takođe je bogat i drugim mineralima, poput magnezijuma, gvožđa, cinka, kalcijuma i selena.

Posebnu pažnju privlače gorke supstance sadržane u ovoj biljci. One ublažavaju bolove u stomaku, nadutost i mučninu te pospešuju stvaranje probavnih sokova, što je od velikog značaja za zdravo varenje i jetru. Pospešuju resorpciju vitamina i minerala u tragovima te pomažu u očuvanju zdravlja jetre i žučnog mehura.

Najnovija istraživanja potvrdila su i pozitivno dejstvo  na ljudski imunitet kao i na ublažavanje hroničnog umora.

Lekovita svojstva čička

Moderna istraživanja potvrđuju da svi delovi ove biljke blagotvorno deluju kod mnogih zdravstvenih tegoba.

  • Jača imunitet. Čičak je odličan saveznik imunološkog sistema – jača imunitet, prevenira i leči grip, razne infekcije i alergije.
  • Detoksikuje organizam. Pospešuje znojenje, a time i detoksikaciju organizma putem kože. Koren čička se može koristiti za eliminaciju toksina iz krvi i drugih delova tela, delujući i kao moćan diuretik. Važno je da krv  bude  očišćena od toksina, jer je ona najvažnija tečnost u našem organizmu. Koren  čisti krv na potpuno prirodan način. Podstiče cirkulaciju krvi na površini kože i na taj način poboljšava teksturu kože i ublažava ekceme. Redovnom upotrebom eliminiše nečistoće iz organizma sprečavajući na taj način toksine da inficiraju kožu.
  • Koren čička može da bude i odličan lek protiv visokog krvnog pritiska, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma, koji deluje kao vazodilatator (širi krvne sudove). Održavajući krvni pritisak u stabilnom stanju, on sprečava pojavu težih stanja, kao što su moždani ili srčani udar.
  • Ulje od čička poznato je po svojim umirujućim svojstvima i efikasnosti kod nesanice, nemira, napetosti, razdražljivosti i nervoze.
  • Prirodni lek za kožna obolenja. Zbog antiseptičkih, antibakterijskih i antiupalnih svojstava koren čička može biti veoma siguran lek za određene kožne bolesti uključujući ekcem i psorijazu. Poprilično je popularan i koristan lek za suvu kožu i stanja povezana sa suvom kožom poput dermatitisa, a koristi se čak i za lečenje kožnih čireva i akni. Oblog od čička koristi se za lečenje kožnih problema poput nečiste kože, modrica, osipa, gnojnih rana, ogrebotina, akni, ekcema i lišaja. Biljka čičak je efikasna u lečenju akni i za lečenje svih oblika hroničnih oboljenja kože. Koren ove biljke sadrži antigljivične i antibiotske osobine koje pomažu u borbi protiv akni izazvanih bakterijama i gljivicama. Čaj od korena čička utiče preventivno i na bubuljice. Možete ga koristiti u kapsulama u dozama od 1 – 2 g, tri puta dnevno ili ga piti kao čaj.
  • Za zdravlje koseKao što smo već napomenuli koren čička je sjajn lek za suvu kožu što može biti od velike pomoći kad su u pitanju problemi sa peruti i usporenim rastom kose. Jednostavno isperite kosu čajem napravljenim od korena čička nakon svakog pranja i veoma brzo ćete videti pozitivne rezultate. Redovnom upotrebom problemi sa peruti biće trajno rešeni, a kosa će biti bujnija i neuporedivo zdravija nego ranije.
  • Reguliše šećer u krvi. Zahvaljujući inulinu u svom sastavu ova biljka je od velike pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi pa se dijabetičarima i onima koji imaju Insulinsku rezistenciju preporučuje svakodnevna konzumacija tinkture od čička. Inulin je dobro poznat po svojoj sposobnosti da utiče povoljno na simptome uzrokovane dijabetesom. Za dijabetičare, upotreba čičkovog korena je više nego preporučljiva. To je zato što on sadrži puno vlakana, koji regulišu nivo insulina i šećera u telu.
  • Leči anemiju. Pomaže u pročišćavanju krvi, prevenira i leči anemiju, a prema najnovijim istraživanjima delotvoran je i u lečenju leukemije.
  • BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90
  • Pomaže kod angine. U narodnoj medicine se najčešće koristi za lečenje bolnog grla, prehlade pa čak i upale krajnika. Koren ove biljke pomaže kod bolnih angina. Akutna angina je vrsta inflamatornog virusa koja krajnike ificira štetnim bakterijama. Napitak od čičkovog korena smanjuje upalu krajnika, i pomaže kod kašlja i upale grla.
  • Poboljšava zdravlje disajnog sistema
  • Pomaže kod bolnih zglobova. Blagotvorno deluje kod bolnih zglobova, gihta, artritisa i reume. U tom slučaju primenjuju se oblozi ili čaj od semenki čička. On sadrži  mnoštvo korisnih materijaza lečenje upale i bolesti zglobova, čime se poboljšava obim kretanja i eliminisanje neugodnih simptoma, kao što su bol ili ukočenost.
  • Poboljšava varenje. Čičak podstiče apetit, ublažava nadutost i zatvor, pospešuje varenje i smiruje nervozu creva. Visok sadržaj polisaharida, posebno inulina, može da pomogne i onima koji pate od zatvora. Kada je u pitanju zdravlje gastrointestinalnog trakta, koren ove biljke može se koristiti kod pacijenata koji pate od  poremećaja varenja, poput gasova, dispepsije, gorušice i slično. Sve ovo omogućava mu bogatstvo vlaknima, što je pravi preduslov efikasnog leka  za poboljšanje varenja.
  • Kada je reč o kalorijskom sadržaju, važno je pomenuti da je koren čička niskokaloričan. U sto grama ima svega 72 kalorije, što ga čini idealnim izborom za sve one koji žele da izgube na težini.
  • BioLiver-728x90
  • Štiti od bolesti jetre. Sprečava bolesti jetre, pomaže u njenoj regeneraciji, te stimuliše rad jetre i izlučivanje žuči. Bolesti jetre, kao što je ciroza ili alkoholni hepatitis, mogu nastati nakon dugogodišnjeg konzumiranja alkohola. Čičak, čaj za jetru sprečava oštećenje tog organa i efikasan je u lečenju oboljenja nastalih usled alkoholizma.
  • Preporučuje se i osobama koje pate od hormonskog disbalansa, jer je on veoma efikasan u vraćanju preko potrebne ravnoteže hormona. Takođe, može stimulisati i zdravlje jetre, pomažući ovaj važan organ da metaboliše različite hormone, kao što je estrogen.
  • Pomaže u eliminaciji bubrežnog kamena. Pospešuje eliminaciju bubrežnog i mokraćnog peska i kamena
  • Zbog svog bogatog sadržaja antioksidanata, čičkov koren može da poboljša opšte kognitivne funkcije. Uz ovaj dar prirode moguće je izbeći i promene neurodegenerativog tipa, kao što je Alchajmerova bolest.
  • Redovnim konzumiranjem korena čička moguće je održavati nivoa holesterola

Najpoznatija primena ove biljke u održavanju zdravlja i lepote celokupnog organizma je u obliku čaja od čička, soka, ulja čička i masti od čička.

Čaj od čička

Čaj od čička izvrstan je za pročišćavanje krvi, ublažavanje reumatskih tegoba te lečenje veneričnih bolesti. Čaj od semena izvrstan je diuretik te odličan saveznik u prevenciji bubrežnih kamenaca i regulaciji menstruacije. Čaj od mladog lišća ublažava nadutost te pomaže kod katara želuca. Ispiranje ogrebotina, rana i čireva ovim čajem doprinosi njihovom bržem zaceljivanju.

Sok od čička

Sok od čička leči bolesnu jetru te potiče izlučivanje žuči. Sok od korena posebno je efikasan u čišćenju kože, lečenju čireva, akni i lišajeva te zaceljivanju rana, ogrebotina i opekotina.

Ulje čička

Ulje od čička dobija se iz semena i na glasu je kao rešenje za mnoge zdravstvene probleme.

Poznato je po svojim antioksidativnim i antiupalnim svojstvima. Nezaobilazan je deo kozmetičke industrije, a osobito je čest sastojak krema za negu kože i losiona za kosu.

Mast od čička

Mast čička se koristi za lečenje mnogobrojnih kožnih problema – upaljene kože, čireva, rana, opekotina, bradavica, lišajeva, ekcema, psorijaze.

Milan Popović