PSYLIUM

Šta je Psilijum ili Indijska bokvica (latinski Plantago ovate) i za šta se koristi Psyillium kao najbolji prirodni laksativ, lek za creva, iritabilni kolon i mršavljenje

 

Da li je Psilijum novi hemijski element? Sci fi film? Video igrica? Tehno DJ?

Ne. Ništa od toga nije Psyillium.

Psilijum je hrana, to jest seme indijske bokvice, jednogodišnje biljke visoke 30 do 45 cm koja se gaji u Indiji i u Iranu i čije se seme skuplja i melje u prah. Osim u prahu kod nas su najzastupljenije mlevene ljuspicе Psilijuma. Ima ga i u vidu tableta a popularna je i kapsula psilijuma.

Šta je Psilijum ili Indijska bokvica i za šta se koriste ljuspice psilijuma Psyllium

I zašto je Psilijum (Psylium) važan da bih pisao o njemu?

Zato što je Psilijum  ili indijska bokvica najbolji laksativ na svetu, jer ne ulenjuje creva. Svaki laksativ kad se duže vremena koristi počne da ulenjuje creva, pa od prvobitnog delovanja kao pokretača creva kad imamo zastoj stolice, nakon nekog vremena laksativi počinju da deluju kontraproduktivno.

Zato se nijedan laksativ ne sme koristiti dugo i moraju se menjati s vremena na vreme vrste laksativa koje koristimo. Osim Psilijuma.

On ima to svojstvo da se može beskonačno dugo koristiti. I ne samo to, Psilijum je odlično sredstvo za čišćenje i tankog creva i smirivanje želudca. Psyillium sadrži rastvorljiva balastna vlakna i to skoro 70%, zatim nezasićene masne kiseline i sluz. Kada se vlakna rastvaraju u vodi stvaraju sluz, to jest ljuspice nabreknu u želatinskoj masi. Zbog povećane zapremine ljuspica, kada dospeju do creva, zidovi creva se nežno čiste. Sve mukozne obloge creva koje su godinama nakupljene u digestivnom traktu biće čišćene psilijumom. Time se pružaju idealni uslove za širenje dobrih bakterija u crevima, omogućavaju efikasno varenje i sprečavaju rast loših bakterija i Kandide, koja  uzrokuje neprijatne probleme.

Psilijumova sluz koja nastaje od rastvaranja balastnih vlakana uz to podmazuje creva. Kako psilium upija mnogo vode, on nabubri u dodiru sa tečnošću, pa kako takav dolazi u creva, psilijum pokreće creva i zbog vode u sebi omekšava stolicu i eleminiše zatvor.

Uz sve to, kako Psilijumove ljuspice upijaju mnogo tečnosti upijaju i enzime varenja a ujedno puštaju sluz koja je odlična za želudac, posebno ako imate gastritis kao i za naša creva, dvanaestopalačno ako imate grizlicu ili čir. Sve je to odlična stvar da uzmete psilijum ako imate nervozna creva (kod kojih su na primer mekinje kontraproduktivne a psilijum pomaže), ako ste na dijeti sa malo ugljenih hidrata i fali vam malo balastnih materija, ako pijete dosta lekova i crevna flora vam je narušena.

Takodje, ljuspice psilijuma su dragocene kao hrana za insulinsku rezistenciju jer smanjuju apetit, smanjuju holesterol i šećer u krvi.

 

Zašta se koriste ljuspice Psilijuma?

  • smanjenje apetita
  • mršavljenje
  • iritabilni kolon
  • omekšavanje stolice
  • regulisanje stolice
  • dijareje
  • jake želudačne kiseline
  • snižava holesterol i šećer u krvi
  • deluje kao probiotik

Ukus psilijuma je neutralan i prijatan. Lako se uzima uz vodu, sok, supu, a najbolji ukus koji psilijum daje je kada se pomeša sa jogurtom – jogurt dobije neku prijatnu vazdušastu strukturu sa ovim ljuspicama. Probajte da pomešate jogurt, psilijum i malo slatkog – dobićete zdrav voćni jogurt.

Psilijum je odličan sastojak hleba. Stavlja se u integralni hleb ako želimo da hleb bude vazdušast jer on prvo nabubri u testu a kad se peče izgubi vodu, pa ostane šupljina. Psyllium je odličan za beskvasne hlebove jer im daje vazdušastu strukturu.

BioLaksativ protiv opstipacije

I nemojte se zbuniti kad kažem ljuspice psilijuma, jer on liči na ljuspice kad je suv ali kada se stavi u tečnost postane neka sitna želatinasta masa, tako da ne grebe grlo. Odličan je dodatak ishrani za sve a posebno za one koji hoće da smršaju.

Mi Psilijum u kući koristimo od skoro, prijateljica nam je otkrila zašta služi, mi ga probali i zaista je odličan sastojak. Najčešće ga koristim kada sam na postu, posebno u periodu posta kada je hrana na vodi, jer osim što reguliše stolicu, zasiti te i daje supama izgled potaža. Napravim supu od povrća i samo dodam kašiku psilijuma i ona postane kašasta.

I više te zasiti.

Kako se uzima psilijum?

Psilijum ljuspice se uzimaju jednom dnevno, u količini od 5-10 grama, što su otprilike jedna do dve kafene kašičice.

Ako imate hroničnu opstipaciju, onda psilijum ljuspice možete uzeti 3 x puta dnevno po 2 kafene kašičice. Ali nikako više!!! I uz 3 litra vode!!!

Uz psilijum ljuspice se pije dosta tečnosti. Ako popijete jednu čašu soka, jogurta ili čaja sa psilijumom, obavezno uzmite još jednu do dve čaše vode ili neke druge tečnosti.

Preporučene doze psilijuma nemojte prekoračiti jer psilijum može da vam začepi creva ako ga ima puno a nema dovoljno tečnosti.

 

Zlatko Šćepanović