PROPOVED KRŠTENJA U IME POKAJANJA

Ko će povesti k Bogu ovaj narod koji je skrenuo s puta pravde, ko će javiti ljudima da je blizu čas spasenja? Srce je bolelo Jovana zbog greha ljudi; sve više i više goreo je gnevom protiv bezakonja ljudskih i vatrena reč njegova kao žega u pustinji pekla je ljude.

 

Dugo godina spremao se u samoći, molitvom i postom na propoved veliki preteča Hristov Jovan.

propovednik pokajanja

Tako u zajordanskoj pustinji u samoći, mnoge duboke misli prošle su mu kroz glavu. Mnogo je osećao u srcu svome, mnogo koječemu naučio se u pustinji prisluškujući glas Božji u duši svojoj. Pustinja sa svojim sitnim i golim opaljenim peščanim poljem i sivim vrelim kamenjem podsećala ga je na ljudske duše.

U srcima ljudi beše nekako pusto i prazno, njihov život provejavaše nekako zloslutno, kao da su se svi skamenili. Čekali su Spasitelja, moleći Oca nebesnog za dolazak Carstva Božjeg na zemlju; a kad dođe obećani Mesija – da li će On naći utrvenu stazu u srcima ljudi? Svi putevi behu krivudavi, staze Božje zapuštene i obrasle u korov zla i nepravde.

Ko će povesti k Bogu ovaj narod koji je skrenuo s puta pravde, ko će javiti ljudima da je blizu čas spasenja? Srce je bolelo Jovana zbog greha ljudi; sve više i više goreo je gnevom protiv bezakonja ljudskih i vatrena reč njegova kao žega u pustinji pekla je ljude. Dorastao beše Jovan za delo Božje i reče Bog Jovanu sinu Zaharijinu u pustinji, a on hodajući po svoj okolini jordanskoj propovedaše krštenje u ime pokajanja za oproštenje grehova (Lk. 3, 2-3).

Ide Gospod – veli Jovan – približi se Carstvo Božje, brzo će svako telo videti spasenje Božje. Doći će Gospod i sakupiće sve koji se odazovu Njegovom pozivu. Doći će kao sudija s lopatom u ruci da očisti svoje gumno i oveje svoju pšenicu i odeliće zrno od slame, pšenicu će sabrati u žitnicu, a slamu će spaliti ognjem koji se ne gasi. Vi Ga još ne poznajete, a On je među vama (Jn. 1, 26). Spremite se da Ga dočekate, poravnite staze Njegove. Ispunite pravdom vaše puste i prazne duše, smirite se i priklonite vaša gorda srca pred Bogom.

Gospod vam je obećao Spasenje: ono je došlo i vama ne ostaje ništa drugo već da ga primite, ali se bojim da po vašem srcu nije pala prašina svakojake nepravde, zlobe i nemorala pa nećete imati mesta za zrno Božje. Očistite vaše duše, pokajte se i videćete da je spasenje samo od Boga.