O MORALU I JUNAŠTVU SRPSKOG VOJNIKA

Grad Šabac pokrenuo je projekat za promociju i zaštitu Tekeriškog peškira i nominovao da se nađe na Nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog naleđa. Originalni Tekeriški peškir, kao priča o moralu i junaštvu srpskog vojnika, čuva se u Narodnom muzeju u Šapcu.

 

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ističe da Tekeriški peškir zaslužuje da bude brend grada i onda da dođe do kupaca koji će se ponositi da umaju takav primerak.

tekeriški peškir

Miroslava Savković, predsednica Gradske organizacije invalida rada, ukazuje na mogućnost angažovanja većeg broja žena žena na ovom projektu. Inače preko ove organizacije već su nabavljeni razboji i rade predmeti koji su nekada bili deo pokućstva. U ovaj projekat uključeno je Udruženje etno mreža.

– Cilj našeg udruženja je da unaprede veštine kojim vladaju žene, pre svega na izradi pomalo zaboravljenih tvorevina. Dosad smo uspeli da uposlimo oko stotinu žena u trajanju od tri meseca, sa idejom da na ovaj način uposlimo hiljadu žena iz svih krajeva Srbije. To je i prilika da plasiramo Tekeriški peškir kao dragoceni poklon, kaže Violeta Jovanović, predsednica Udruženja etno mreža.

Originalni Tekeriški peškir, kao priča o moralu i junaštvu srpskog vojnika, čuva se u Narodnom muzeju u Šapcu. Vojnik Mileta Milutinović, iz Sedlara kod Svilajnca, ranjen je u Cerskoj bici, i sam je morao da podveže rane sa dva peškira koje je pronašao u tada napuštenoj kući u Tekerišu zbog ratnih dejstava. To je bila devojačka sprema Perse Spajić. Posle toga borio se u Kolubarskoj bici, a prilikom povlačenja preko Albanije izgubio je jedan peškir. Sve vreme ratovanja čuvao je taj peškir kao relikviju. Prilikom obeležavanja 60 godina od Cerske bitke, 1974. godine, potražio je kuću Perse Spajić, ali su i Persa i njen suprug preminuli, a peškir je poklonio Muzeju dok se replika čuva u spomen-kompleksu na Tekerišu.

Priznanje „Čuvari tradicije“

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije u saradnji sa NALED-om i Etno mrežom Srbije dodelilo je Gradskoj organizaciji invalida rada Šabac i Miroslavi Savković, predsednici ove organizacije, priznanje „Čuvari tradicije“ za izuzetan doprinos u očuvanju kulturnog nasleđa Srbije.

Izvor: Danas