SVETILIŠTE DOBILO ZNAMEN

U crkvi u Zubinom Potoku, pregnućem slikara i ikonopisca iz ovog kraja Milorada Beloševića, oslikana je ikona Svete Trojice smeštena iznad ulaznih vrata, uz koju je maleno sveto zdanje oživelo još više.

 

Crkva Svete Trojice u Starom selu u Zubinom Potoku ukrašena je ove zime ikonom istoimenog naziva, iznad ulaznih vrata, koju je besplatno uradio slikar i ikonopisac iz ovog kraja Milorad Belošević, rođen u Crkolezu nedaleko od sela Drena.

crkvi u zubinom potoku

Ova crkva izgrađena je sredstvima meštana koji nisu dopustili da propadne staro crkvište koje je decenijama u prošlom veku bilo posećivano kao sveto mesto, već su početkom ovoga veka zajedničkim ulaganjima podigli malu svetinju na mestu na kome je bio samo veći kamen duboko ukopan u zemlju.

Kamen su, prilikom gradnje, majstori iz Crne Trave zazidali u temelj i nalazi se u sastavu crkve desno od ulaznih vrata.

Prema rečima Ratomira Jakšića, starijeg meštanina koji ima kuću u neposrednoj blizini ove crkve, novac za izgradnju crkve sakupljan je u više navrata i svi su davli po 50-100 evra da bi se crkva izgradila.

Sve porodice iz Starog sela, među kojima su Vučetići, Kompirovići, Đorđevići, Jakšići, Bogdanovići, Milovanovići, Đusići kao i porodice iz obližnjih sela, sakupile su novac za izgradnju ove crkve.

Svake godine u velikoj sali koja je sagrađena pored male crkve proslavlja se seoska slava Sveta Trojica.

Veruje se da bračni parovi koji ne mogu da dobiju decu molitvom u ovoj crkvi dobijaju porod.

U maloj crkvi Svete Trojice obavljeno je do sada više krštenja, a ove zime 28. januara krštena je i devojčica Maša. Crkva je ograđena rustičnom betonskom ogradom unutar koje su po obodu postavljene klupe za sedenje, a Radomir Vučetić sagradio je česmu u dvorištu crkve.

Crkvu je ove zime nakratko prekrio snežni prekrivač, a mi smo zabeležili njenu čarobnu lepotu u ambijentu kakav se sreće samo na razglednicama ruske pravoslavne crkve u bajkovitom zimskom periodu. Istoimena velika crkva Svete Trojice, takođe novijeg datuma, sagrađena je u centru Zubinog Potoka pored Fabrike univerzalnih radničkih odela „Novi Javor“.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić