SAM SVOJ MAJSTOR

Da li je vaš telefon prestao da radi? Nema potrebe da paničite. Predstavljamo opcije pomoću kojih možete da sami popravite telefon i „oživite“ ga pre nego što definitivno odlučite da ga odnesete na popravku.

 

Često pametne telefone vidimo kao direktne naslednike moblnih telefona, samo sa većim ekranima i mnogo boljim kamerama. Zapravo su mnogo sličniji kompjuterima, a najnoviji pametni telefoni imaju čak i bolje performanse u odnosu na PC računare od pre nekoliko godina.

sami popravite telefon

Iako većina nas s lakoćom koristi telefon, uglavnom smo bespomoćni kada naš uređaj prestane da radi kako treba. Zvanični servisi koje nude ugledni proizvođači uvek su spremni da pomognu (npr. razgovorom preko telefona ili u samom servisnom centru), ali vredi pokušati da ga „popravite“ sami, jer će Vam to u većini slučajeva sačuvati dosta vremena i nerava.

Prvo probajte opciju reboot

Pametni telefoni su računari koje skoro nikada ne isključujemo. Tako da ako neka aplikacija neće da se pokrene ili ako neka funkcija ne radi, a Vaš telefon radi bez prestanka nekoliko nedelja ili meseci, trebalo bi jednostavno da ga restartujete.

Opcija reboot će ponovo pokrenuti sve komponente sistema u RAM memoriji, a restartovati sve procese koji rade u pozadini. Većinu tipičnih problema možete jednostavno rešiti ako samo rastartujete svoj telefon. Da biste to uradili pritisnite dugme za paljenje na nekoliko sekundi i odaberite opciju Restart. Ceo proces će trajati oko jednog minuta. Nemojte zaboraviti da nakon restartovanja možda morati da unesete PIN broj svoje SIM kartice, kao i kod za otključavanje telefona, ako ste podesili ove bezbednosne kontrole.

Memorija je veoma značajna

Sistem i aplikacije će zauzeti prostor i u ROM i u RAM memoriji. Korišćenje celokupne memorije telefona može izazvati probleme. Sistem i aplikacije moraju da stvaraju privremene fajlove. Ažuriranja aplikacija prvo moraju da se preuzmu sa interneta i sačuvaju u loklanoj memoriji pre nego što se instaliraju. To znači da, ako potpuno zauzmete memoriju telefona preuzimanjem novih aplikacija, postavljanjem pesama ili pravljenjem video snimaka najvećeg kvaliteta, performanse vašeg telefona bi mogle da trpe. Ažurirane verzije aplikacije neće moći da se instaliraju. Nećete moći da pruzmete najnoviju verziju operativnog sistema. Zbog toga bi uvek trebalo da imate nešto slobodne memorije na telefonu, npr. 1 GB ROM-a.

Da biste proverili koliko memorije se koristi, proverite opciju Storage u podešavanjima. Tamo ćete pronaći pregled iskorišćene memorije grupisan prema vrsti faljova. Najbrže i najpraktičnije rešenje je da iskoristite opciju Storage Cleaner, dostupnu u Huawei telefonima. Ona će pronaći stare privremene fajlove i obrisati ih bez ometanja funkcionisanja telefona ili oštećivanja važnih podataka.

Ako želite da oslobodite još više memorije, možete da prebacite slike sa telefona na kompjuter, obrišete velike aplikacije, poput igrica, ili kupite veću memorijsku karticu. Još jedna odlična ideja je da iskoristite Cloud (npr. servis Huawei Mobile Cloud).

Resetovanje podešavanja mreže

Može se desiti da Vaš telefon prestane da se povezuje sa internetom. Problem može imati veze sa mobilnom ili Wi-Fi mrežom. U tom slučaju, trebalo bi da resetujete podešavanja mreže. Nikakvi podaci neće biti obrisani, ali telefon će probati da se poveže sa mrežom pomoću unapred određenih podešavanja, odnosno onih koja obično rade bez ikakvih problema. Tako da možete da probate i vidite da li će ova opcija rešiti neočekivane problema sa Vašim telefonom.

Poslednja opcija – vraćanje na fabričko podešavanje

Ako ništa drugo ne pomogne, preostaje vam najradikalnije rešenje, koje eleminiše sve probleme koji ne zahtevaju servisiranje telefona, predstavlja resetovanje telefona na fabrička podešavanja. Posledica toga je da se telefon automatski vraća u stanje u kojem je bio kada ste ga prvi put izvadili iz kutije. Ali nemojte zaboraviti da ova operacija uklanja sve podatke sa memorije teleofna, ne samo podatke vezane za aplikacije, već i slike i ostale fajlove. Zbog toga, pre nego što ovo uradite, obavezno sačuvajte sve bitne podatke da biste mogli da vratite prethodni sadržaj na telefon. Zatim možete bezbedno da resetujete telefon na fabričko podešavanje. Nakon nekoliko minuta, kada se proces završi, moraćete ponovo da se ulogujete na sve servise koje koristite i ponovo instalirate svoje aplikacije. Ali velika je verovatnoća da ćete ovime eliminisati sve probleme i da će telefon biti kao nov.

Ako vraćanje na fabričko podešavanje ne pomogne, tek onda razmislite o odlasku u servis.

Izvor: B92.net