Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Društvo

Analitičar Jakov Kedmi: Putin pokazao da je NATO odbrambeni mehanizam beskoristan

PROCENA STRUČNJAKA

Rusija zahvaljujući svom novom superoružju koje je javno prodemonstrirao Vladimir Putin može ubrzati raspad NATO, ocenio je poznati izraelski geopolitičar Jakov Kedmi.

 

Poznati izraelski geopolitičar Jakov Kedmi u karijeri rukovodio je i tajnom službom „Nativ”, a svoju procenu razvija i obrazlaže ovako:

jakov kedmi

„Putin je pokazao da je Rusija dostigla najvišu tačku bezbednosti u celoj svojoj istoriji. Da sada ni Sjedinjene Države ni Evropa nemaju čime da joj pariraju. Putin je takođe pokazao da je ceo odbrambeni sistem NATO potpuno beskoristan i da više nije u stanju da išta uradi protiv Rusije”.

Kedmi naglašava i da ujedinjena Evropa nema nikakvu zaštitu i da Rusija s njom dalje može pregovarati u dve etape:

„U prvoj fazi o ukidanju sankcija i o uklanjanju svih baza NATO sa teritorije EU. A u drugoj – o raspuštanju NATO kao krajnjem rezultatu. Uostalom, sdada je već jasno da je NATO beskoristan i da ništa ne znači na odbrambenom planu i da od njega u slučaju rusko-evropskog rata ne bi bilo vajde. NATO je u vojnom smislu izgubio značaj i upravo zato ga treba raspustiti”.

Kedmi sugeriše Kremlju da upravo to postavi kao uslov normalizacije odnosa između Rusije i EU.

On je podsetio da je poslanica naciji parlamentu ruskog lidera imala dva segmenta – vojni i nevojni. Pritom je ukazao:

„Nevojni je za Sjedinjene Države strašniji od vojnog. Jer, ispostavlja se da Rusija – iako je pod narastajućim zapadnim pritiskom preko sankcija čije posledice su uporedive sa ratnim razaranjima – našla način i sredstva da reši sve probleme i propuuštanja nagomilane tokom 20 godina i da stvori novu razvojnu bazu. U suštini, pokazalo se da su i pritisak i sankcije beskorisni jer ne utiču ni na politiku Rusije ni na njen razvoj. Što je posebno važno i čega su se posebno bojali – ni na njeno naoružavanje”.

Kedmi smatra da će Amerikanci i njihovi saveznici odsad imati veliki problem i sa svojom i sa ruskom pomorskom moći.

„Sjedinjene Države su u središtu svoje vojne moći uvek imale mornaricu. A ona će – sudeći po onome što je predočio Putina – postati potpuno bespomoćna u sluačju Rusije. Ruske podmornice i podvodni aparati postali su pretnja i američkoj floti i obalama SAD. Neki od ruskih aparata mogu izazivati i cunami. A svih deset grupa američkih ratnih brodova oko nosača aviona postalo apsolutno golo pred raketama „Kinžal“. Te udarne grupe su ostale bez atakujuće uloge prema Rusiji”.

Izvor: Intermagazin.rs

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Proktomed Dr Milena Šćepanović oglas sideba baner
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter