PROCENA STRUČNJAKA

Rusija zahvaljujući svom novom superoružju koje je javno prodemonstrirao Vladimir Putin može ubrzati raspad NATO, ocenio je poznati izraelski geopolitičar Jakov Kedmi.

 

Poznati izraelski geopolitičar Jakov Kedmi u karijeri rukovodio je i tajnom službom „Nativ”, a svoju procenu razvija i obrazlaže ovako:

jakov kedmi

„Putin je pokazao da je Rusija dostigla najvišu tačku bezbednosti u celoj svojoj istoriji. Da sada ni Sjedinjene Države ni Evropa nemaju čime da joj pariraju. Putin je takođe pokazao da je ceo odbrambeni sistem NATO potpuno beskoristan i da više nije u stanju da išta uradi protiv Rusije”.

Kedmi naglašava i da ujedinjena Evropa nema nikakvu zaštitu i da Rusija s njom dalje može pregovarati u dve etape:

„U prvoj fazi o ukidanju sankcija i o uklanjanju svih baza NATO sa teritorije EU. A u drugoj – o raspuštanju NATO kao krajnjem rezultatu. Uostalom, sdada je već jasno da je NATO beskoristan i da ništa ne znači na odbrambenom planu i da od njega u slučaju rusko-evropskog rata ne bi bilo vajde. NATO je u vojnom smislu izgubio značaj i upravo zato ga treba raspustiti”.

Kedmi sugeriše Kremlju da upravo to postavi kao uslov normalizacije odnosa između Rusije i EU.

On je podsetio da je poslanica naciji parlamentu ruskog lidera imala dva segmenta – vojni i nevojni. Pritom je ukazao:

„Nevojni je za Sjedinjene Države strašniji od vojnog. Jer, ispostavlja se da Rusija – iako je pod narastajućim zapadnim pritiskom preko sankcija čije posledice su uporedive sa ratnim razaranjima – našla način i sredstva da reši sve probleme i propuuštanja nagomilane tokom 20 godina i da stvori novu razvojnu bazu. U suštini, pokazalo se da su i pritisak i sankcije beskorisni jer ne utiču ni na politiku Rusije ni na njen razvoj. Što je posebno važno i čega su se posebno bojali – ni na njeno naoružavanje”.

Kedmi smatra da će Amerikanci i njihovi saveznici odsad imati veliki problem i sa svojom i sa ruskom pomorskom moći.

„Sjedinjene Države su u središtu svoje vojne moći uvek imale mornaricu. A ona će – sudeći po onome što je predočio Putina – postati potpuno bespomoćna u sluačju Rusije. Ruske podmornice i podvodni aparati postali su pretnja i američkoj floti i obalama SAD. Neki od ruskih aparata mogu izazivati i cunami. A svih deset grupa američkih ratnih brodova oko nosača aviona postalo apsolutno golo pred raketama „Kinžal“. Te udarne grupe su ostale bez atakujuće uloge prema Rusiji”.

Izvor: Intermagazin.rs