KAPITALNI PROJEKAT

Materijali iz arhive Jugoslovenske kinoteke od utorka 3. aprila dostupni su na najvećem svetskom video kanalu „Jutjub“. Na zvaničnoj stranici Kinoteke svi zainteresovani posetioci iz zemlje i inostranstva moći će besplatno da vide odabrane inserte iz bogatog fonda ove institucije kulture.

 

„Idemo u korak sa vremenom, svesni da 21. vek nameće nove vidove komunikacije. Koristimo moderne tehnologije i u duhu otvorenosti Kinoteke prema javnosti izlazimo u susret novim potrebama i navikama publike“, ističe tim povodom direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

iz arhive jugoslovenske kinoteke

U prvom paketu od 60 klipova nalaze se pokretne slike koje se bave istorijom, etnologijom, kulturom.

Pantelić je uveren da će ovaj potez privući i publiku van granica naše regije, iz Evrope i sveta, koja se zanima za istoriju ovih prostora. Inserte je odabrao upravnik Arhiva kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović.

„Za sada su to dokumentarni materijali iz perioda do 1945. godine, na koje Jugoslovenska kinoteka ima pravo. Odlučili smo se da za početak postavimo 60 inserata, a ubuduće će naša stranica biti stalno dopunjavana. Na svakih mesec dana sadržaj će se proširivati novim prilozima i insertima iz bogate riznice Arhiva kinoteke“, istakao je Erdeljanović.

U njegovom izboru akcenat je na predstavljanju istorije Srbije i Jugoslavije, nekadašnjeg života, izgleda gradova, života običnih ljudi na ovim prostorima, a tu su i važne istorijske ličnosti i događaji.

To će biti svojevrsni izlog Kinoteke za domaće i strane pojedince i medije. Inserti traju do pet minuta, a svaki prati kratki tekstualni opis ili identifikacija na srpskom i na engleskom jeziku.

Erdeljanović je najavio da će gledaocima u zemlji i svetu posredstvom najvećeg svetskog pretraživača Jutjuba biti dostupni delovi dokumentarnih filmova Pod jugoslovenskim nebom, Srednjevekovni manastiri u Srbiji, Beograd 1930 i Beograd 1919, Cirkus Kludski u Novom Sadu, Proslava godišnjice Svetozara Miletića.

Direktor Pantelić najavio je i nameru da se kroz slike prošlosti prate neka današnja dešavanja.

„Za izbor materijala pomagaće nam sadašnjost. Ponekad će aktuelni događaji biti inspirator za to koje ćemo pokretne slike iz naših fondova postavljati na zvaničnu stranicu Kinoteke na Jutjubu“, rekao je Pantelić.

Izvor: Tanjug