RADIKALNO SMANJENJE KALORIJA (5:2)

Poznati britanski novinar i producent koji za BBC radi već više od 30 godina Majkl Mozli otkrio je dijetu koju je nazvao “5 prema 2”, koristeći komparativne metode o kojima je slušao tokom poslednje decenije.

 

Majkl Mozli je svoje znanje o dijetama iskoristio kako bi kreirao potpuno novi dijetetski pristup kojim se može brzo izgubiti salo oko struka, smršati umereno ili izgubiti drastična količina kilograma.

5 prema 2

Majkl Mozli i njegova 5:2 dijeta

Većina ljudi, kako Mozli pretpostavlja, bira srednji način, a to je da izgubi umerenu količinu težine, na što je moguće bezbolniji način.

Ova dijeta 5 prema 2 namenjena je baš takvima koji žele da smršaju, ali da to urade na zdrav i jednostavan, a istovremeno i “ukusan” način.

Nakon 12 nedelja ovog režima, rezultati su više nego očigledni.

Dijeta 5 prema 2 zasniva se na principu tzv. “intermittent fasting” dijete. Njen tačniji opis bi bio “povremena restrikcija kalorija”, jer ono što se u njoj radi je da se dva dana nedeljno smanjuju kalorije, ali dramatično.

Dijeta 5 prema 2 podrazumeva zdravu ishranu pet dana u nedelji, a onda drastično smanjenje kalorija na oko 800 po danu za preostala dva dana.

Prvobitno je bilo predviđeno da se ograniči ženama na 500 kalorija dnevno, a muškarcima 600, što je otprilike četvrtina preporučenih dnevnih unosa.

Međutim, dosta ljudi poverilo se Mozliju da se teško prilagođavaju na 500, odnosno 600 kalorija dnevno, što je značilo da tu granicu mora pomeriti na po 800 kalorija u ta dva dana.

BioGast kapi za želudac i gastritis

Dokaz da dijeta 5 prema 2 zaista funkcioniše

Osoba koja je prvi put inspirisala Majkla Mozlija da proba “intermittent fasting” dijetu bio je dr Mark Matson, profesor na Univerzitetu Džon Hopkins u SAD i jedan od vodećih neurologa na svetu, koji istražuje prednosti ovakvog načina ishrane već više od 20 godina. Mozli ga je upoznao 2012. godine, ubrzo pošto mu je dijagnostikovan dijabetes tipa 2. Doktor Matson ga je uverio da će “intermittent fasting” ne samo da smanji Mozlijev struk i nivo šećera u krvi, već uticati i na njegov mozak.

Dr Matson je sproveo brojne studije, uglavnom na miševima, koje su pokazale da se smanjenjem kalorija nekoliko dana nedeljno može mozak zaštititi od demencije i dovesti do proizvodnje novih moždanih ćelija, posebno u regijama koje imaju veze s pamćenjem.

Mozli je odlučio da vidi šta bi se dogodilo ako bi dva dana u nedelji smanjio unos hrane na oko četvrtinu od preporučenih 2.500 kalorija dnevno i to radio osam nedelja.

Smatrao je da je to iznenađujuće lako učiniti, pa je u tome i uspeo. On je taj način ishrane nazvao “dijeta 5:2”, izgubio je 10 kilograma u toku 12 nedelja i preokrenuo dijabetes u reverzibilni tok, a usput izgubio oko 10 centimetara u struku. Šest godina kasnije, Mozli ovakvim načinom ishrane i dalje održava kilažu i nivo šećera u krvi na optimalnim nivoima.

Ovaj način dijete pomoći će svakom da izgubi težinu, kaže britanski novinar, a naročito da se oslobodi masti oko struka.  On izaziva i niz promena unutar tela koje mogu da smanje rizik od brojnih oboljenja.

Osim toga, dijeta “5 prema 2” umanjuje mnoge činioce koji podstiču starenje, kao što su oksidativna oštećenja i upale, a istovremeno povećavaju sposobnost tela da se zaštiti i samo od sebe obnovi.