DINASTIJA ISPRED OBJEKTIVA

Retke fotografije porodice Romanov moguće je pogledati na internetu. Reč je o istorijskom poduhvatu namenjenom carskoj porodici koja je volela da se fotografiše. Sve četiri društvene mreže imaće svoja pravila za njihovo objavljivanje.

 

Na hiljade fotografija iz privatnih arhiva ruske carske porodice Romanov odnedavno je dostupno na internetu, u okviru projekta koji će trajati 100 dana.

fotografije porodice romanov

Car Nikolaj Drugi voleo je da se fotografiše, kao i njegova žena i deca. Dok su dokumentovali sve detalje svog života, koristili su različite kamere, uključujući i legendarni „kodak brauni“.

Fotografije Romanova biće objavljivane na nalozima na Fejsbuku, Jutjubu, Tviteru i Instagramu.

Svaka od ovih platformi imaće svoj narativ, a sve fotografije je obezbedio Ruski državni arhiv.

Fejsbuk će se fokusirati na fotografije visokog kvaliteta i na panorame, kombinovane sa lirskim pričama o životima Nikolaja, Aleksandre, njihove dece i prijatelja. Sve će biti ispričano njihovim rečima, prema citatima iz dnevnika i lične prepiske.

Na Jutjubu će biti objavljivani kratki video-klipovi napravljeni na osnovu fotografske kolekcije, uz naglasak na istorijskim aspektima epohe u kojoj je poslednja carska porodica živela.

Na Instagramu će biti predstavljen životni stil porodice, uz umetnički najizazovnije, nejneobičnije i najsloženije fotografije koje su napravili Romanovi. Primera radi, španijel carevića Alekseja predstaviće svoj pseći pogled na živote ljudi…

Profil na Tviteru predstaviće priče iz prvog lica, ispričane redosledom kojim su se dešavale.

Izvor: Sputnjik