ZAŠTITNIK PILOTA

Otac Josif Vigliotis je monah sa Svete Gore koji svakom pilotu da blagoslov kada ovaj nadleće svojom letelicom u blizini Vigle, mesta gde on u svojoj keliji obitava.

 

Monah Josif Vigliotis (stanovnik Vigle) rođen je u Korintu u svešteničkoj porodici. Na krštenju je dobio ime Hristo.

josif vigliotis

Kao mladić odlazi u Veliku Lavru gde se zamonašio 1983. godine. Ubrzo se upokojio starac kelije Sv. Mine na nepristupačnoj Vigli. Iguman Velike Lavre je odlučio da tamo pošalje mladog monaha Josifa kako se ne bi ugasilo kandilo na samom rubu svetoimene gore Aton.

Ubrzo je otac Josif postao pravi pustinjak.

Budući da je dobar pojac, povremeno bi odlazio na praznična bdenija van Svete Gore, da svojim pojanjem uveliča toržestvo praznika. Tako je jedne godine pevao u crkvi u Skirosu, gde je povodom praznika organizovan i aero miting na obližnjem aerodromu. Dok je svetogorski monah šetao aerodromom, prišao mu je jedan pilot rekavši mu da ga često posmatra sa neba. Objasnio je zbunjenom ocu Josifu da se njegova kelija na Vigli nalazi na koti koju piloti nazivaju Prekretnica i da on često patrolira izand te kote. Kad god bi preletao tu tačku on bi posmatrao monaha koji obavlja neko poslušanje oko svoje kelije. Kada su se rastajali, pilot je obećao monahu da će mu sledeći put mahnuti krilima aviona da zna da je to on.

I zaista, kad god bi monah čuo zvuk aviona, izlazio bi ispred svoje kelije i često bi video kako ga pilot pozdravlja okretanjem aviona. To druženje dvojice prijatelja je trajalo tako sve do jednog dana kada je otac Josif uzeo zastavu Svete Gore i stao na ivicu ponora mašući njome i otpozdravljajući svom prijatelju. Ubrzo su to spazili i drugi piloti, koji su sve češće nadletali keliju kako bi pozdravio i njih.

Danas to više nije druženje, već nepisano pravilo svakog pilota koji leti u blizini Vigle, da je obavezno preleti i „uzme blagoslov“ od monaha.

Zaštitnik vazduhoplovaca Grčke su Sveti Arhangeli, ali često ćete čuti od pilota da je i otac Josif Vigliotis takođe njihov zaštitnik.

Neki od pilota su svog prijatelja i zaštitnika i posetili u njegovoj nepristupačnoj naseobini i doneli mu razne pilotske suvenire. Tako je otac Josif dobio i pilotsku uniformu sa natpisom Josif Monah.

Ponekad se pilotima pridruže i moreplovci, pa i oni trube sa pučine sve dok monah Josif ne izađe sa zastavom u ruci, bilo da je ona grčka ili svetogorska. Ukoliko u keliji ima poklonika to se i oni pridružuju monahu sa malim zastavama u svojim rukama.