USPEH VOĐEN LITERATUROM

Izvršni direktor „Tesle“, „SpaceX“ i drugih tehnoloških kompanija nekako pronalazi vremena da čita. Knjige po preporuci Ilona Maska žanrovski se protežu od naučne fantastike do biografije državnika i knjiga o superinteligenciji.

 

On navodi da mu je čitanje knjiga mnogo pomoglo da postigne uspeh, piše Biznis insajder. Evo spiska od 11 knjiga koje biste morali, po njegovom savetu, da pročitate!

knjige po preporuci ilona maska

Dok je odrastao u Južnoj Africi, maleni štreber Mask je imao nadimak, Maskrat. Usamljen, čitao je mnogo fantazije i naučne fantastike. Tu se našao i „Gospodar prstenova“ Dž. R. R. Tolkina.

– Heroji iz knjiga koje sam čitao… uvek su osećali obavezu da spasu svet – rekao je Njujorkeru.

„Autostoperski vodič kroz galaksiju“, Daglasa Adamsa, Mask je pročitao kao tinejdžer i bila je presudna u njegovom načinu razmišljanja. Kada je u februaru lansirao Tesla Roadster, u prvom planu su bile reči „Ne paničite“, što je moto koji je krasio neka rana izdanja romana. Kada su ga pitali koji je njegov omiljeni svemirksi brod iz naučne fantastike, odgovorio je da je reč baš o ovom delu.

Bendžamin Frenklin: Jedan američki život“, Voltera Ajzaksona – Mask uvek ističe da je Frenklin jedan od njegovih heroja.

– Bio je preduzetnik. Počeo je od nule. Bio je samo odbeglo dete. Bio je sjajan tip.

Jedna od knjiga koja mu je pomogla da nauči ponešto o raketnoj nauci bila je „Structures: Or Why Things Don’t Fall Down“, Džej I. Gordona. Na „SpaceX-u“ je bio ne samo izvršni direktor, već i glavni dizajner.

– Razlog što sam bio i glavni inženjer nije što sam to želeo, već što sam morao, nisam mogao nikog da zaposlim, niko dobar u svom poslu nije hteo da se uključi – rekao je Mask.

„Ignition: An Informal History of Liquid Rocket Propellants“, Džona D. Klarka bila je ključna u učenju svega što treba da se zna o raketama.

„Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies“, Nika Bostroma, Mask je uveren da moramo da budemo izuzetno oprezni kada je reč o veštačkoj inteligenciji koja potencijalno može da bude opasnija od nuklearki.

– Veštačka inteligencija bi mogla da bude iskorišćena za stvaranje besmrtnog dikatora kom nikad ne bismo mogli da pobegnemo.

„Our Final Invention“, Džejmsa Barata, još jedno delo o veštačkoj inteligenciji koje je ostavilo utisak na Maska.

„Merchants of Doubt“, Naomi Oreskes i Erika M. Konveja, Mask smatra da iste snage koje negiraju da pušenje izaziva rak pluća sada negiraju i opasnosti od klimatskih promena.

„Zadužbina“ trilogija Isaka Asimova deo je njegovog interesovanja za fantaziju i naučnu fantastiku.

„The Moon Is a Harsh Mistress“, Roberta Henlena, Mask ovu knjigu smatra autorovim najboljim delom.

„Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intelligence“, Maksa Tegmarka, profesora MIT, knjiga se bavi korišćenjem veštačke inteligencije u dobre svrhe.