ZDRAVLJE OD PEČURKE

Japanska gljiva kombuha je jedan od najstarijih prirodnih lekova i eliksira zdravlja. Zbog velikog broja hranljivih sastojaka koje ima u sebi, njene zdravstvene prednosti su ogromne. Specifičan je način na koji se priprema i upotrebljava, pa preporučujemo da pažljivo pročitate tekst o kombuhi.

 

Ovaj neobični kompleks mikroorganizama (kvasci i baktrije) gaji se na zaslađenom crnom čaju. Tokom fermentacije, na površini tečnosti stvara se želatinozna skrama koja vremenom postaje sve deblja. Nakon inkubacije tokom nekoliko dana, čaj promeni ne samo boju već i ukus.

kombuha

Napitak postaje svetliji, aromatičan, gaziran od stvorenog ugljen-dioksida i sve kiseliji.

Ovako nastala fermentaciona tečnost čajne gljive poseduje nutritivne i lekovite osobine, što izaziva sve veće interesovanje naučne i šire javnosti. Kombuha sadrži mikronutrijente koji imaju antimikrobno i antioksidantno svojstvo. Prvenstveno je sam čaj od kojeg se pravi bogat izvor antioksidanata.

Hemijska analiza kombuha napitka ukazuje na obilje proizvoda metabolizma čajne gljive kao što su: glukonska i glukuronska kiselina, voćne kiseline (L-mlečna, sirćetna, jabučna, vinska, malonska, limunska i oksalna), aminokiseline, biogeni amini, monosaharidi, vitamin C i vitamini B grupe, antibiotski aktivne materije, enzimi i ugljen-dioksid. Odnos ovih sastojaka zavisi od odnosa kvasca i bakterija u združenoj kulturi.

Lekovita svojstva kombuhe

Iskustva pokazuju da kombuha čaj snižava krvni pritisak, šećer i holesterol, ubrzava cirkulaciju, povoljno utiče na rad žlezda, stimuliše metabolizam, odnosno podstiče sagorevanje masti, a samim tim i mršavljenje.

Pomaže kod reumatizma i artritisa tako što olakšava pokretljivost zglobova, reguliše rad želuca, jetre i bubrega. Blagotvorno deluje kod kožnih oboljenja, kostobolje, arterioskleroze. Pomaže kod zatvora, snižava ureu u krvi, ublažava stres i nesanicu, povećava imunitet, pročišćava organizam, stimuliše rast kose…

Kombuha kao probiotik

Kombuha gljiva i njen napitak bogati su enzimima i probiotskim kulturama među kojima se izdvajaju: Gluconacetobacter, Acetobacter, Lactobacillus, Zygosaccharomyces.

Ovi probiotici u crevima podstiču dobre bakterije i istiskuju loše. Samim tim se izmena hranjivih sastojaka povećava te donosi blagostanje celokupnom organizmu.

Koje organske kiseline sadrži kombuha?

Kombuha je kiseli napitak i kisela hrana, ima Ph nivo 3 i sadrži sledeće kiseline:

* Glukuronsku kiselinu i mlečnu kiselinu vazne su za proces uklanjanja toksina iz jetre. Glukuronska kiselina je jedna od retkih supstanci koja može da se bori protiv toksina iz nafte, plastike, herbicida i pesticida.

Pored toga ona stvara i jedinjenja koja formiraju kolagen te je zbog toga jako dobra za reumu i artritis.

* Mlečna kiselina podstiče cirkulaciju i regeneriše normalan rad creva i sprečava zatvor. Zahvaljujući njoj se ubrzava metabolizam i zbog toga se koristi kao napitak za mršavljenje.

* Usniska kiselina deluje kao prirodni antibiotik u borbi protiv brojnih virusa, što kombuha čaj čini odličnom u borbi protiv infekcija i za jačanje imuniteta.

* Oksalna kiselina podstiče proizvodnju energije unutar ćelija, te se zbog toga smatra da kombuha podmlađuje i daje energiju.

Golden Sweden Bitter 250 ml

Šta kombuha leči?

Kombuha ništa ne leči, kao što ni 70 odsto lekova ništa ne leči već samo uklanjaju posledice.

Kombuha je organska kombinacija aminokiselina, vitamina, minerala, enzima, kvasa i dobrih bakterija. Kao takva ona pomaže našem imunom sistemu da se sam izbori sa poremećajima u našem telu, što i jeste prirodni tok ozdravljenja.

Reč „lečiti“ se jako loše koristi u našem rečniku, jer ako razmislimo o situacijama kada nas nešto boli te popijemo neki od lekova, nas prođe bol, ali uzrok ostaje i on se vraća opet za neko vreme, a da smo rešili uzrok bol se najverovatnije nikad ne bi vratio.

Kako se pije kombuha?

Kad kombuha odradi fermentaciju čaja, nakon 4 do 5 dana spremna je za konzumaciju. Što više stoji čaj u kombuhi, postaje kiseliji i ako dovoljno dugo bude nepopijen ili nepromenjen, pretvara se u sirće.

Kad je kombuha čaj gotov, pije se 2 do 3 puta dnevno po 2 decilitra čaja, najbolje pre obroka.

Čaj od kombuhe ima prijatan ukus koji zavisi od vrste čaja koji ste upotrebili, količine šećera i vremena stajanja, odnosno koliko je velika kombuha. Ukus je blago kiselkast, kao i svako fermentisani sok, liči na blagi sok od šljiva.

Kako se sprema kombuha?

Skuva se 2 do 4 litra zelenog ili crnog čaja i ostavi se da se prohladi. Doda se po 80 grama šećera za svaki litar čaja. U slatki zeleni ili crni caj se stavlja starter kultura – Kombuha gljiva (obično izgleda kao okrugla pečurka debljine 1 do 2 cm) i drži se u čaju 7 dana nakon čega se cedi i tečnost pije, a gljiva stavlja u novi čaj i tako u krug.

Vremenom gljiva narasta, pa se s vremena na vreme taj živi poklopac od gljive podeli i pokloni nekome ko je zainteresovan da pravi kombuhu kod kuće.

Važna napomena: Gljiva ne sme da bude u kontaktu sa metalom pa ako je pomerate u tegli, prevrćete ili vadite, radite to rukama ili drvenom ili plastičnom kašikom. Slično važi i za ceđenje kroz cediljku – najbolje je da to bude plastična cediljka, a ne metalna.

Koja je razlika izmedju kombuhe i vodenog kefira?

Kombuha ima više vitamina, minerala i nekih enzima i fermentira 7 dana, kristali imaju više probiotika i enzima i fermentiraju 2 dana.