DA LI JE ZA VAS KUĆA ILI STAN?

Na našem govornom području, da ne kažemo samo u Srbiji, oduvek su se polarizovali ljudi. Delili su se po svim osnovama, pa su tako nastajali ljubitelji Zvezde ili Partizana, četnici ili partizani, ljubitelji crnog u eurokremu ili ljubitelji belog, ljubitelji sredine ili kore hleba…

 

Evo idealnog mesta da napravimo još jednu podelu, koja za razliku od onih prethodnik, neće imati za cilj podelu naroda u konfliktu, već suočavanje stavova u pogledu isplativosti, rentabilnosti, funkcionalnosti.

Kada odlučujete o kupovini nekretnina, treba ozbiljno porazmisliti o opcijama, a stvar je i afiniteta da li ćete odabrati kuću ili stan.

Život u gradovima

Zanimljivo je da je nekadašnju arhitekturu gradova, koju su u međuratnim periodima činile kuće, umnogome danas čine zgrade. Uzimajući primer Beograda možemo zaključiti da je prodaja stanova na Novom Beogradu porasla, a to svedoči u prilog činjenici da su se gradovi preorijentisali na izgradnju stanova. Najveći nedostatak stanova jeste taj što su uglavnom znatno manji od kuća. Naravno, ovo ne bi trebalo da bude glavna stvar kada odlučujemo o kupovini. Iskorišćenost prostora koji imate je vrlina koja se u savremenim uslovima stanovanja pokazuje kao svojevrsna mudrost. Zbog toga dobro uređena terasa može zameniti kvadrate loše iskoršćenog dvorišta. Ukoliko živite u gradu, kuće se isplate na periferijama, dok se u užim gradskim jezgrima, valja odlučiti upravo za stan. Održavanje stanova je u izvesnom smislu jeftinije, a manje stanove ćete lakše opremiti nameštajem.

Prednost vikendice

Najbolji i najidealni scenario je spajanje lepog i korisnog. Naime, zamislite situaciju u kojoj ste vlasnik stana u gradu, ali vikendom možete da pobegnete u oazu. Kuće na periferijama, u selima ili napuštenim naseljima, vrlo često se mogu kupiti ispod cene. Oni koji žele da od napornog i stresnog života u kompanijama i preduzećima, makar vikendom pobegnu u polje ili šumu, vrlo često investiraju u vikendice. Na ovaj način pravi se kompromisno rešenje, pa se katkad najveća mana – nemanje dvorišta – nadomešćuje prebegom u prirodu. Vikendice se sa malo para mogu „ulickati“ taman onoliko koliko je potrebno da na neko vreme zaboravite gradsku vrevu i prepustite se čarima života bez televizije i interneta. Jefitini modeli kamina takođe su dobra opcija za grejanje čitave vikendice, a romantika u ovom slučaju zasigurno neće izostati.

Stanovi na točkovima

Malo je onih koji se odlučuju da tradicionalne načine života zamene avanturom. Razume se, za ovakav korak je potrebno dosta hrabrosti. Ipak, u svetu ima i onih zaljubljenika u avanturu koji se odlučuju da život presele na točkove, pa se prepuštaju čarima odmora i putovanja, ali i življenja u kamperima, kamp prikolicama, menjajući poziciju. Gledano iz perspektive novčanika, ovo i nije tako skupa odluka, ali vas u kontinuitetu ipak može koštati. Kamperi se mogu nabaviti za svega nekoliko hiljada evra, premda je veliki problem njihova registracija koja i nije bezbolna po novčanik. Ko voli da mu život postane pustolovina, nalazi načina da premosti ove troškove tako što se ne bavi sabiranjem računa za struju, grejanje, održavanje stana, opremanje nameštajem. Novac zarađen na točkovima troši se uglavnom za punjenje rezervoara i poneku konzervu i kafu. Ako vam kupovina stana bude predstavljala veliki problem, zahvalite se i na ovim neformalnim idejama.