I KAMEN DA ZAPLAČE

Strašan prizor prikazuje slika afričkog čoveka koji sedi i gleda u nešto što je celim bićem deo njega. Ova jeziva fotografija pravo je svedočanstvo toga koliko ljudski rod može da bude okrutan i surov.

 

Leopold II je za 23 godine svoje vladavine masakrirao 10 miliona Afrikanaca, sekući im šake i stopala, kao i genitalije, bičujući ih do smrti, izgladnjujući ih prisilnim radom i spaljujući njihova sela.

jeziva fotografija

Posebno je poražavajuća činjenica da Leopoldova noga nikad nije ni kročila u Kongo, ali njegova administracija ostaće zapamćena kao jedan od najvećih skandala na početku 20. veka.

U Kongu je osnovana ABIR kompanija za proizvodnju gume. Evropa se bogatila zahvaljujući ropskom radu Afrikanaca, koji su imali dnevnu kvotu koju su morali da ispune. U suprotnom, sledila je kazna. Pošto su kvote bile nerealne, plaćane su u odsečenim šakama. Nekada su ih sekli vojnici Leopolda II, nekada i sami Afrikanci. Zabeleženi su i slučajevi kada su afrička sela ratovala jedna protiv drugih kako bi prikupili dovoljno šaka. A svaka pobuna je gušena strahovitim nasiljem. Upadali su u sela i ubijali sve – muškarce, ženu i decu, a onda bi njihova tela obesili u obliku krsta.

Sve ove užase zabeležila je jedna hrabra i neverovatna žena – Elis Silej Haris. Ona je bila jedna od prvih fotoreportera, koja je svojom kamerom uspela da zabeleži i dokumentuje horore koje čovečanstvo mora da pamti. Bila je jedna od prvih koja je fotografiju iskoristila za kampanju borbe za osnovna ljudska prava. Ovo je jedna od najjezivijih koju je načinila.

Na fotografiji je muškarac po imenu Nsala, koji posmatra odsečene udove onih koje je voleo. Nije uspeo da postigne zadatu kvotu tog dana pa su Belgijanci odsekli ruke i stopala njegove kćerke. Njeno ime bilo je Boali. Imala je pet godina. Ubili su je. Ali tu nije bio kraj. Ubili su i njegovu ženu. Ali ni to im nije bilo dovoljno, nisu postigli ono što su hteli, pa su pojeli Boali i njenu majku!!!

A njemu su onda pokazali ostatke nekada živih tela njegovog deteta koje je voleo. Njegov život bio je uništen. Već je bio uništen činjenicom da služi za njih, ali ovo ga je dokrajčilo.

„Sva ova prljavština se događa zbog jednog čoveka, čoveka koji živi hiljadama kilometara daleko, preko okeana, koji se nije dovoljno obogatio, pa je proglasio ovu zemlju svojom, a ove ljude slugama njegove pohlepe. Leopold nije ni pomišljao da su afrička deca, žene i muškarci stvoreni od iste ruke koja je stvorila njegovu lozu evropskog plemstva“, napisala je Haris uz fotografiju.

Kada god se pitate zašto je Zapad toliko razvijen i kako se obogatio, setite se ovoga. Ovo je samo jedan od niza užasa koje su Evropljani doneli u Afriku. Kontinent koji i danas potresaju ratovi, bolesti i glad nikada nije ni imao šansu. I dan danas narod Afrike pati zbog zla koje je evropski čovek pustio među njihovu plodnu i bogatu zemlju.

Izvor: Avaz.ba