PILEĆI BATACI S BEČKIM KNEDLAMA

Evo nečeg zaista posebnog za ljubitelje piletine! Pileći bataci s bečkim knedlama je kombinacija koja zadovoljava i one najzahtevnije gurmane koji bi da osim mesa u tanjiru imaju i garnirung kakav mu dolikuje. Bečke knedle sa muskatnim oraščićem sigurno su odličan izbor za prilog uz ovako slasne batačiće.

pileći bataci s bečkim knedlama

Sastojci:

4 bataka sa karabatacima
1 kašika paradajz pirea
4 češnja belog luka
100 mililitara kisele pavlake
2 kašike brašna
1 pileća kocka za supu

ZA KNEDLE:
1 muskatni oraščić
100 mililitara kisele pavlake
100 grama brašna
2 jaja
30 grama dimljene slanine isečene na trake
6 zemički
peršun
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Batacima odstranlmo kožu, začinimo sa obe strane i pržimo u tiganju sa zagrejanim uljem. U drugu šerpu sa zagrejanom vodom stavimo kocku za supu da se kuva. Zemičke usitnimo i stavimo u dublji veći sud. Prelijemo vodom i gnječimo rukom. Potom hleb stavimo u cediljku i pritisnemo rukom da istisnemo vodu. Isceđene zemičke stavimo u veći dublji sud. Izvadimo ispržene batake na činiju. Češnjeve luka izgnječimo i dodamo u masnoću u kojoj su se pržili bataci, dodamo brašno i mešamo. Dodamo paradajz pire, supu i 500 mililitara vode. Posolimo i pobiberimo.

Sastojke iz tiganja prebacimo u cediljku i prespemo u veći dublji sud. Proceđeni sos vraćamo na šporet i u njega dodamo batake. Ostavimo da se dinstaju na tihoj temperaturi oko 40 minuta. Trakama slanine skinemo koru, sečemo na kockice i pržimo u drugom tiganju sa zagrejanim uljem. Polupamo jaja pa žumanca dodamo u sud sa hlebom. Isprženu slaninu i iseckani peršun dodamo u sud sa hlebom. Preostale zemičke iseckamo na kockice i pržimo u istom tiganju u kom smo pržili slaninu. Potom i njih dodamo u sud sa smesom za knedle. Pomešamo pavlaku i tri kašike brašna i uspemo u smesu za knedle. Dodamo so, mleveni crni biber, narendamo muskatni oraščić i promešamo. Izmutimo belanca mikserom, posolimo pa ih dodamo u smesu za knedle. Formiramo knedle i stavimo da se kuvaju u šerpi sa posoljenom i uzavrelom vodom. Nakon 10 minuta kuvanja, vadimo knedle. Sklonimo i tiganj sa batacima sa šporeta.

Činiju za serviranje ukrasimo povrćem po sopstvenoj želji. S jedne strane stavimo batake, a sa druge knedle. Preko nanesemo sos i ukrasimo knedle peršunom.

Prijatno!