KONCERT U SARAJEVU

Pod nazivom „Pop rock centar 2018“ u sarajevskoj Skenderiji održan je koncert domaćih muzičara koji je podsjetio na neka ljepša vremena. Publika je u ritmu najvećih hitova svojim najdirljivijim emocijama slala posebnu energiju izvođačima na sceni.

 

Sarajevo se u četvrtak 5. aprila, u prepunom Domu mladih, a samo noć uoči svog rođendana, sjetilo muzičkih velikana koji su svojim hitovima nekada harali bivšom nam zajedničkom domovinom Jugoslavijom.

pop rock centar 2018

Opšte je poznato da je sarajevska pop-rock škola iznjedrila mnoge poznate autore, izvođače i svirače, na ponos gradu i državi ma kako se ona tokom burnih vremena zvala.

Ovaj koncert značio je i prvi korak ka povratku nekada prestižnog festivala „Vaš šlager sezone“ čije je posljednje izdanje bilo pre 19 godina u dvorani „Mirza Delibašić“ kada su se javnosti predstavili novi mladi autori.

Prije početka muzičkog spektaka koji je okupio sve sama najzvučnija imena sarajevske muzičke scene, Ismeta Dervoz je rekla nekoliko riječi i zahvalila ljudima bez kojih ovo okupljanje nikako ne bi bilo moguće.

Program koji je vodio iskusni Faruk Čaluk krenuo je pjesmom Kemala Montena „Sarajevo ljubavi moja“, koju je izveo orkestar sastavljen od profesionalnih muzičara i pratećih vokala. Redaju se numere: „Četiri mladića idu s Trebevića“, „Golubica“ i mnoge druge koje publiku nisu držale na svojim mjestima.

pop rock centar publika 2018

Publika je sjedela na svojim mjestima samo na početku koncerta

Nekadašnja pjevačica grupe „Ambasadori“ Jasna Gospić latila se mikrofona i otpjevala evergrin „Dođi u pet do pet“, posle čega scena pripada Elvisu J. Kurtoviću koji je pjesmom „Kad se babo vrati kući pijan“ prisutne podsjetio na neizbježno vrijeme Novog primitivizma, poniklo iz Sarajeva 80-ih godina. Vajta i njegova „Zlatna ribica“ podigli su publiku na noge i svima je bilo jasno da su posle tek nekoliko pjesama, bar za to veče, vraćeni u neka bolja vremena, mladost i doba kada su sve one pravile haos po Jugi.

Na binu „Doma mladih“ čuvene Skenderije dalje su izlazili i mjenjali se Mladen Vojičič Tifa, Kornelije Bato Kovač, Regina, Dženan Jahić, Zijo Rizvanbegović, Ismet Arnautalić… Dražen Žerić Žera otpjevao je zajedno sa publikom vječni hit „Nekako s proljeća“.

Tokom pjesme „Bolje biti pijan nego star“ koju su izvodila dva jako talentirana mladića, frontmen Plavog orkestra Saša Lošić Loša, koji je do tada sjedio u publici, popeo se na binu i otpjevao refren ove pjesme poslije čega je dobio gromoglasan aplauz.

izvodjaci pop rock centar 2018

Mali dio ekipe: Aco Regina, Jasna Gospić, Tifa, Vajta, Žera…

Ovo je ujedno bio i kraj nezaboravnog muzičkog hepeninga, a oficijelni voditelj zahvalio je svima koji su došli, da bi se „Pop rock centar 2018“ odjavio pjesmom kojom je i počeo.

Prisutne u publici preplavila je prava bujica emocija koju će dugo pamtiti i nositi u svojim srcima, a najočitiji dokaz eksplozije onih najljepših osjećanja je i to što se ni nakon desetak minuta poslije označenog kraja nisu odvajali od svojih mjesta, sabirajući utiske kojih je bilo „na izvoz“. Sigurno je među njima bilo i onih koji su svoju kartu već rezervisali za naredni ovakav koncert u svom voljenom gradu.

Piše: Abas Ibrahimović