VAŽNO JE ZNATI

Bliži se proslava 1. maja, pa sa lepim vremenom pojurićemo u prirodu da roštiljamo. Nije poenta u tome samo postaviti roštilj i na vatru baciti meso, već je potrebno i određeno znanje kako spremiti meso na roštilju, a da bude izvrsno.

 

Sve što vam treba da zablistate na prvomajskom uranku nalazi se u sledećih nekoliko redova.

spremiti meso na roštilju

Kako gosti sa vašeg roštilja ne bi otišli gladni, morate da imate na umu da vam je pored toga da meso bude sveže, potrebno i izvesno znanje u pripremi roštilja – nije sve u loženju vatre i pečenju.

Nekad nam se čini da je savršeno pečeno jer je spolja hrskavo, a unutra može da bude još uvek živo i mekano. Pravi roštilj majstori imaju par trikova i upozoravaju da na nešto posebno obratite pažnju. Iako je 70 odsto milenijalaca priznalo da voli da kuva za druge, napomenuli su i da ne raspolažu potrebnim veštinama. Sada vam otkrivamo kako da napravite savršeni roštilj – čak i ako ga do sada nikada niste pravili!

Prepoznajte dobro meso po mirisu, a kako biste odabrali kvalitetno meso pitajte mesara da vam nešto preporuči. Dobar mesar imaće dobre komade mesa izložene u izlogu, odrezaće vam komade iste debljine, a rezovi će biti glatki, bez oštrih uglova i neravnih delova. Boja će biti atraktivna i zdrava, bez bilo kakvih mrlja sive i smeđe boje koje mogu da ukazuju da je tom mesu istekao rok.

Sečenje mesa ostavite mesaru jer kao ga isečete pogrešno, na primer popreko, dobićete žilav komad koji se neće nikome dopasti. Obratite pažnju na deklaraciju na kojoj treba da stoji oznaka kontrole kvaliteta i rok trajanja mesa.

Za svinjetinu kažu da je kraljica roštilja, ali ako želite da vam ovakav zalogaj bude dobar onda nađite komade koji su prošarani sa laganim masnim obrubom. Neka to bude svinjski kare ili odresci od buta sa kojima ne možete da pogrešite.

Piletina je deci omiljeno meso sa roštilja, naročito ako se odlučite da im napravite ražnjiće. Ovo meso je sve popularnije i među zaljubljenicima u fitnes, ali imajte na umu da je najukusnija ona piletina koja ima kost i kožu pa ih nemojte skidati sa mesa.

Ali nijedan prvomajski uranak ne može da prođe bez pljeskavice i ćevapa. Oblikujte ih sami ili ih kupite već pripremljene, a pecite ih na umerenoj vatri uz često okretanje. Tu su i kobasice koje su uz senf mnogima omiljene za jelo uz hladno pivo. Njih pecite na niskoj temperaturi koju ćete postepeno pojačavati, a nikako im nemojte skidati opnu u kojoj se nelaze.

Sveža junetina ima lepu crvenu boju i čvrstu strukturu. Bilo koji komad ovog mesa treba da bude prošaran sitnim žilicama koje nisu debele i žute jer je to slučaj kod starog mesa. Odaberite ramstek ili biftek i nećete pogrešiti.

Savet velikih majstora je da pripremite odličnu marinadu jer kiseline iz nje slabe mišićno tkivo te tako povećavaju sposobnost mesa da zadrži vodu. Što je meso duže marinirano to je ukus bolji. Potrudite se da je pripremite ranije i tako oduševite sve na vašem roštilju.

Izvor: 24sata.hr